Slovenija
14162 ogledov

Toliko TAN kod ni bilo izdanih že od sredine novembra

otroci, samotestiranje Profimedia
Število izdanih TAN kod je izjemno poskočilo.

V ponedeljek je bilo izdanih 2.942 TAN kod, kar je občutno več kot v zadnjih štirinajstih dneh. Nazadnje je bilo več kot 2.900 kod izdanih 23. novembra, ko je bilo v enem dnevu izdanih 2.987 TAN kod. 

Iz podatka o včeraj izdanih kodah lahko sklepamo, da se bo končno število potrjenih novih primerov povzpelo čez 3.000, s čimer bi se vrnili na številke, kot smo jih videvali sredi novembra. 

Porast števila novih primerov je posledica širjenja različice omikron. Po zadnjih znanih podatkih je bilo s sekvenciranjem potrjenih 324 primerov okužbe z različico omikron, poleg tega pa še 2.335 sumov na okužbo s to različico. 

Maske na prostem Slovenija Vsaj tako bo pri nas, če ne slabše

Različica omikron se od prejšnjih različic razlikuje tudi po tem, da je povprečna inkubacijska doba zgolj 2,5 dneva. Po do zdaj znanih podatkih je potek pri cepljenih in prebolelih blažji, podatkov o poteku bolezni pri osebah, ki še niso bile v stiku z virusom, je še premalo, da bi z gotovostjo vedeli, kakšen je potek bolezni pri njih. 

Ministrstvo za zdravje in vlada že tehtata, katere ukrepe bi bilo treba v prihodnje sprejeti, da bi uspešno obvladali različico omikron. Med drugim je v igri skrajšanje karantene, niso pa izključena niti morebitna zaostrovanja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:50 04.januar 2022.

    No, počasi boste potrdili vse, kar sem pisal že pred mesecem dni, npr. to, da se Omikron 70 krat hitreje razmnožuje v zgornjih dihalnih poteh in 10 x počasneje v spodnjih (pljuča), kot Delta...Posledica je veliko hitrejše širjenje in bistveno ...prikaži večo manjša nevarnost za težji potek... In "tam zunaj" so tudi druga akutna obolenja, ki so vsa leta pred Covidom ob tem času polnila bolnišnice, sedaj bo to vse šteto pod Covid, verjetno tudi gripa, odvisno kaj bo Janez tvitnil, seveda.....