Slovenija
13357 ogledov

Takšne predloge za zaostrovanje je posvetovalna skupina poslala vladi

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Posvetovalna skupina je vladi podala več priporočil, ki naj bi pomagala pri obvladovanju razmer na področju epidemije, še posebej v luči širjenja različice omikron.

Posvetovalna skupina se je ukvarjala z vprašanjem skrajševanja karantene. Več držav se je že odločilo za določena krajšanja karantene zaradi krajše inkubacije pri bolezni, ki jo povzroča različica omikron. Tudi priporočila ameriškega Centra za nadzora nad nalezljivimi boleznimi (CDC) gredo v tej smeri.

Iz do zdaj znanih podatkov je namreč razvidno, da večina zboli v prvih treh dneh od stika z okuženo osebo. Vodja posvetovalne skupine Mateja Logar je za Odmeve TV Slovenija dejala, da posvetovalna skupina meni, da bi bilo za osebe, ki so bile v stiku, po petih dneh karantene treba opraviti testiranje in ob negativnem testu bi se lahko karantena prekinila. Potrebno pa bi bilo tudi striktno držanje vseh ukrepov, ki jih izvajamo že od začetka pandemije (razkuževanje, razdalja, pravilna higiena kašlja, omejitev stikov …).

Ker je podatkov o poteku bolezni manj, se posvetovalna skupina ni opredelila do skrajševanja samoizolacije. Ocenjujejo, da je smiselno, da okužena oseba, ki ne potrebuje hospitalizacije, ostane deset dni v samoizolaciji. 

Maske na prostem Slovenija Vsaj tako bo pri nas, če ne slabše

Meja za zaostrovanje

"Smo še vedno v obdobju zniževanju števila postelj v enotah intenzivne terapije, kar je merilo za sproščanje in zaostrovanje. Trenutno bistvenega zaostrovanja nismo predvideli. Potrebno bi bilo, ko bi prišli preko meje 200 zasedenih postelj v enotah intenzivne terapije," je dejala Logarjeva. 

Težko je napovedati, kaj bo prinesla različica omikron. "Vemo, da zbolevajo tudi tisti, ki so bili predhodno že okuženi in/ali cepljeni. Praviloma prebolevajo z malo oziroma nič simptomi. Za tiste, ki niso bili nikoli v stiku z virusom, je malo podatkov," je povedala. Ocena je, da hospitalizacijo potrebuje za tretjino manj okuženih kot pri različici delta. Razlog za to bi lahko tičal v tem, da se omikron bolje razmnožuje v zgornjih in slabše v spodnjih dihalih. 

"Lahko pričakujemo, da bo zbolel dobršen del populacije, kar lahko predstavlja težave pri logističnih zadevah," je opozorila Logarjeva. V določenem trenutku bi lahko zaradi karanten in samoizolacije v določenih segmentih prišlo do pomanjkanja kadra. 

Koronavirus covid-19 laboratorij Zdravje Znanstvenike že skrbi nova različica

Napovedi glede pritiska na bolnišnice in potrebe po kisiku so malenkost bolj optimistične kot v primeru različice delta. Težava lahko nastane zaradi krajše inkubacije, kar pomeni, da se lahko skrajša tudi potek od začetka bolezni do potrebe po hospitalizaciji, kar bi lahko pripeljalo do pritiska na bolnišnice. 

V tem trenutku je pomembno, da vsi poskrbijo za ustrezno zaščito. Pri tem je navedla poživitvene odmerke za tiste, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma ali tiste, ki so bili po preboleli bolezni cepljeni z enim odmerkom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Luksi 10:51 04.januar 2022.

    Naslov je napačen, pravilen bi bil: Takšne predloge je vlada naročila pri strokovni skupini

  • Avatar pantani
    pantani 10:14 04.januar 2022.

    Grožnje ni več...Prehlad?...Ne me basat s takimi...Nobena pretresanja in stresanja niso potrebna...PCT stran!...Najbolje kar jutri...Ker je nateg...Vse ukrepe stran...Ker so enako nateg...Stran maske,teste in cepiva...Ničemur ne koristijo...So smeti,ki spadajo samo v smeti in nikamor drugam...Toda vse to morajo ukiniti najprej ...prikaži več ljudje!...Od Vas,ki ste vse to sprejeli in podprli, je odvisno,kdaj bo tega konec...Mi,ki tega nismo sprejeli,smo utišani,odstavljeni,izbrisani,ter izolirani...

  • Timothy_Rodriquez 10:05 04.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦