Slovenija
2013 ogledov

Toliko Ukrajincev pri nas prosilo za začasno zaščito

Ukrajina begunci otroci Profimedia
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil zadnje podatke glede zaprosil za začasno zaščito.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes številne tuje veleposlanike v Sloveniji seznanil z aktivnostmi in ukrepi slovenske vlade v povezavi s krizo v Ukrajini. Pri tem je pojasnil, da je od 10. marca za začasno zaščito zaprosilo 4400 oseb iz Ukrajine, so sporočili z ministrstva.

Glede na zadnje podatke je od 10. marca, ko je Slovenija omogočila začasno zaščito razseljenim osebam iz Ukrajine, zanjo zaprosilo 4400 oseb, 593 oseb pa je podalo tudi namero za mednarodno zaščito.

Hojs je danes še izrazil solidarnost Slovenije z Ukrajino in obsodil rusko vojaško agresijo na Ukrajino. Kot je pojasnil, se je Slovenija na krizo nemudoma odzvala in v Ukrajino poslala vojaško opremo in humanitarno pomoč, prav tako pa pomaga Ukrajincem, ki so se zatekli k nam.

Delegacija slovenskih diplomatov v Kijev

V Ukrajino naj bi se v kratkem odpravila delegacija diplomatov in vzpostavila diplomatsko predstavništvo Slovenije. Delegacija še ni dokončno oblikovana. Zunanji minister Anže Logar je potrdil, da bo "Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov, da bi pokazali zaupanje v Ukrajino in njeno evropsko perspektivo". Pozval je tudi, naj svojega posebnega odposlanca v Ukrajino pošlje tudi EU. 

Glede na napovedi zunanjega ministra se v Ukrajino tako ne bo vrnil dosedanji slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin, ki se je z ostalim osebjem z veleposlaništva v Kijevu umaknil ob ruski invaziji na Ukrajino. Janša je nakazal, da bo v Ukrajino odšla skupina prostovoljcev, kdo konkretno se je javil za to nalogo, pa na ministrstvu za zunanje zadeve še ne želijo razkriti. 

Diplomati več držav, ki so še prisotni v Ukrajini, so sicer svoje misije večinoma preselili v Lvov na zahodu države, v Kijevu naj bi ostala le diplomata Poljske in Vatikana. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • kapibara1 13:55 22.marec 2022.

    Začasna... Stalna.. Zakon o združevanju družin.. Socialna blagajna.. Počivalšek: SLO bo imela 3 milje državljanov

  • milan41 09:40 22.marec 2022.

    Tle vojna me je mal zebal , kajti imam rumeno-modro kolo , pa sem se že moral vnaprej opravičevati , da je to slučaj , kolo je iz 1991 l zdej pa takle ebna Ukrajina ! Ajde Ukrajinoljubci , enkratna ...prikaži več prilika , da pokažete tudi s kolesom kako imate radi UA in naciste . Prodam vrhunsko kolo , v vaših ljubljenih barvah samo za 3000 € !

  • milan41 09:35 22.marec 2022.

    Jaz hočem kupovati i rabiti RUSKI PLIN in RUSKO NAFTO in v svobodni konkurenci kapitalizma , mi to nobeden ne more preprečiti , sploh pa ne en Logar al pa Plešast !