Slovenija
26495 ogledov

Toliko višje bodo februarske pokojnine

Upokojenec Saša Despot
Potem ko je znan podatek o lanskoletni povprečni plači, je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) danes potrdil zvišanje pokojnin.

"Predlog višine februarske uskladitve pokojnin in drugih prejemkov je 3,2 odstotka," nam je včeraj zvečer pojasnil generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež. Predlog je bil danes potrjen, za ZPIZ pa to na letni ravni pomeni dodatnih 172 milijonov evrov.

Uskladitev oziroma zvišanje pokojnin velja od 1. januarja, zato se bo ob izplačilu februarske pokojnine 28. februarja izvedel poračun. Povedano po domače, zvišanje pri februarski pokojnini bo dvakrat tolikšno kot pri marčni.

"Zgoraj navedena uskladitev ne pride v poštev za dodatek za pomoč in postrežbo, ki se usklajuje po zakonu, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v RS in za invalidnine za telesno okvaro, ki se ne usklajujejo," je ob tem opozoril Papež.

Če tabele ne vidite, kliknite na Oglej si celoten članek. 

Decembrska uskladitev še visi v zraku: če bo in kakšna bo

"Za letos je naslednja uskladitev predvidena še v mesecu decembru, ki pa bo odvisna od rasti bruto domačega proizvoda BDP. Uskladitev bo izvedena, če bo gospodarska rast nad 2,5-odstotna," je pojasnil Papež, a opozoril, da še ni jasno, kakšna bo.

Prvotno je bil kljub vetu sprejet predlog, da se vsem upokojencem pokojnina decembra zviša za 6,50 evra, čeprav so mu nasprotovali tudi v DeSUS-u, a so dobili zagotovila, da bo zakon spremenjen in bo uskalditev izvedena v odstotkih. Nato je državni svet predlagal spremembo, vlada jo je potrdila, a zakon pred odstopom Marjana Šarca še ni bil sprejet.

"Kar se tiče uskladitve v nominalnih zneskih in ne odstotkih, zakon, ki ureja to področje še ni bil spremenjen, v vsakem primeru je nominalno povečanje pokojnin za obstoječi pokojninski sistem neustrezno. Upamo, da bo sprejet predlog državnega sveta, da se zakon spremeni in da bo decembrska uskladitev v odstotku, če bo do nje prišlo," je povedal Papež.

V predlogu zakona, ki še ni bil sprejet, je v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti predvideno zvišanje pokojnin za odstotek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 15:32 18.februar 2020.

    Kaj cvilite, tako se je odločil vaš komik.

  • alfagirl 10:11 18.februar 2020.

    Pokojnine bi se morale povečevati glede na dvig plač in ne 60% glede na dvig plač in 40% glede na inflacijo. Stopnja inflacije se vsako leto izračuna manj kot je dejanska. Hrana se je v letu 2019 dvignila za najmanj ...prikaži več 10%, izračunana inflacija pa je tam okrog 1.8%.

  • jakec42 08:55 18.februar 2020.

    Torej so nam že vzeli 0,3 procenta,za svoje velike potrebe.