Slovenija
89493 ogledov

Toliko višji bodo otroški dodatki, štipendije, socialna pomoč

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Socialni transferji se vsakega 1. marca uskladijo, tako določa zakon. Zvišajo se toliko, kot so se v preteklem letu zvišali stroški življenjskih potrebščin, po domače za inflacijo.

Inflacija je lani znašala 10,3 odstotka, kar pomeni, da bo zvišanje dvakrat tolikšno kot lani. Če bo statistični urad morda revidiral  podatek o inflaciji, je zvišanje lahko malce višje ali nižje, a ne bistveno. Povedano bolj po domače, za vsakih sto evrov, ki jih zdaj prejemate, boste od 1. marca dobili deset evrov več.

"Skladno z določili Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji se transferji posameznikom in gospodinjstvom uskladijo enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije," so nam pojasnili na ministrstvo za delo. Na vprašanje, zakaj se transferji uskladijo šele marca, podatek o inflaciji je namreč znan že od 31. decembra lani, pa so odgovorili, da se je zakon o usklajevanju transferjev "v tem delu v preteklih letih spreminjal (čas uskladitve in število uskladitev). Usklajevanje je bilo vmes tudi že zamrznjeno," so nam odgovorili.

Pri uskladitvi pokojnin se bo upošteval drug podatek o inflaciji kot pri uskladitvi pokojnin. Decembra v primerjavi z decembrom preteklega leta je bila inflacija 10,3-odstotna, povprečna rast cen v letu v primerjavi s preteklim letom, ki se upošteva pri uskladitvi pokojnin, pa 8,8-odstotna (januar do december 2022 v primerjavi z januarjem do decembrom 2021). Pri lanski, 4,9-odstotni uskladitvi socialnih transferjev, se je upošteval podatek december glede na prejšnji december, kar pomeni, da se bodo marca socialni transferji zvišali za 10,3 odstotka.

22 evrov več otroških dodatkov

Poglejmo, kaj bo to pomenilo na konkretnem primeru: družina s tremi otroki v četrtem dohodkovnem razredu zdaj prejema 216 evrov otroških dodatkov, od marca jih bo 238. Pri enem otroku se bo razlika precej manj poznala, v tretjem dohodkovnem razredu je otroški dodatek zdaj 80 evrov, po novem bo osem evrov več.

Marsikomu bo več prinesla sprememba meja razredov za uvrstitev v dohodkovne razrede. Tudi te se bodo namreč uskladile oziroma zvišale za dobrih deset odstotkov.

Za uvstitev v isti razred 243 evrov višja plača 

Za uvrstitev v peti dohodkovni razred je zdaj zgornja meja 591 evrov mesečnih dohodkov na družinskega člana, po novem pa bo skoraj 652 evrov. To pomeni, da bosta imela starša v tričlanski družini za uvrstitev v isti dohodkovni razred lahko 183 evrov več prihodkov, starša z dvema otrokoma pa kar 243 evrov več.

Uvrstitev v nižji dohodkovni razred je še toliko bolj pomembna, če so otroci še v vrtcu. Za otroka v prvem starostnem obdobju starši v četrtem dohodkovnem razredu plačajo od 44 do 58 evrov več, v drugem pa od 36 do 42 evrov več vrtca, kar v enem letu pomeni skoraj 700 evrov. Izračun smo pripravili na podlagi cen v Mestni občini Ljubljana, manjša razlika velja za tiste, ki imajo bivališče v tej občini, saj jim priznajo dodaten popust.

Pri otroških dodatkih se pri dveh otrocih uvrstitev v nižji dohodkovni razred zdaj pozna največ 51 evrov (iz tretjega v drugega), iz petega v četrti pa na primer 23 evrov. Pri treh otrocih premik iz tretjega v drugi dohodkovni razred prinese 80 evrov, iz petega v četrti pa 36 evrov.

Nove meje razredov veljajo za vloge, ki bodo vložene po 1. februarju in po katerih se pravica prizna od 1. marca. Pri odločbah, ki so še veljavne, se bodo nove meje razredov upoštevale šele ob izdaji nove odločbe, se bodo pa izplačevali višji zneski.

Zaradi višje minimalne plače na slabšem?

Dvig dvig minimalne plače na letne pravice (štipendije, otroške dodatke, vrtec in podobno) ne bo vplival, saj se v odločbah praviloma upoštevajo podatki iz dohodninske odločbe za lansko ali predlansko leto, tekoči prihodki se upoštevajo le izjemoma.

Bo pa dvig minimalne plače vplival na mesečne pravice, kjer centri za socialno delo gledajo dohodke v zadnjih treh mesecih pred mesecem vloge, a se skladno z zakonom uskladi tudi osnovno znesek minimalnega dohodka (OZMD), na podlagi katerega se določi upravičenost do denarne socialne pomoči.

"Nov znesek OZMD se uporablja s 1. aprilom, kar pomeni, da velja za vloge, vložene v mesecu marcu, oziroma odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo v mesecu marcu," so nam lani pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

1. marca se bodo zvišali:

 • otroški dodatek v skladu z zakonom, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev,
 • dodatek za nego otroka v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke,
 • delno plačilo za izgubljeni dohodek v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke
 • dodatek za veliko družino v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke,
 • pomoč ob rojstvu otroka v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke,
 • starševski dodatek v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke,
 • znesek najnižjega in najvišjega izplačila nadomestila v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke,
 • štipendije v skladu z zakonom, ki ureja štipendiranje, razen štipendij Ad futura,
 • višina subvencije za obrok študentske prehrane, v skladu z zakonom, ki ureja subvencioniranje študentske prehrane,
 • rejnine v skladu z zakonom, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti,
 • denarno nadomestilo za primer brezposelnosti v skladu z zakonom, ki ureja trg dela,
 • invalidnina v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • dodatek za posebno invalidnost v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • dodatek za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • oskrbnina v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • invalidski dodatek v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • družinska invalidnina v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • družinski dodatek v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih invalidov,
 • renta v skladu z zakonom, ki ureja posebne pravice žrtev v vojni za Slovenijo 1991,
 • štipendija v skladu z zakonom, ki ureja posebne pravice žrtev v vojni za Slovenijo 1991,
 • dodatek za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih veteranov,
 • veteranski dodatek v skladu z zakonom, ki ureja pravice vojnih veteranov,
 • doživljenjska mesečna renta v skladu z zakonom, ki ureja pravice žrtev vojnega nasilja,
 • denarna renta v skladu z zakonom, ki ureja pravice žrtev vojnega nasilja.

janez.zalaznik@styria-media.si
 

Komentarjev 10
 • kapibara1 17:21 30.januar 2023.

  Vsi social dodatki so % vezani na minimalno plačo ! Za delavne minmalka gor.. za lenuha ob 21 v mescunu na kofetku isto gor - ZA NIČ DELA !! In tako s zarutanimi babami vred..

 • lojs 14:06 30.januar 2023.

  v eu se je začela huda inflacija po invaziji na ukrajince, čeprav se je že prej vse dražilo najmanj 10% letno ... eu gre v kolaps , tega se moramo zavedat in bo še kako lakota, ker eu nima ne ...prikaži več samooskrbe ali pa skromno, ne svoje vojske, ne svoje elktronike in premalo naravnih virov ... a zdej veste zakaj ste glasovali ko je bil referendum za eu ... še ena napaka

 • srecnii 12:24 30.januar 2023.

  Ne bodo višji, ampak se LE uskladil z izmišljeno inflacijo, 10% inflacija NIKOLI, prej 30%. Če bi blo 10% se kaj dost noben nebi obremenjeval, to je za 50 evrov nakup "le" 5 evrov več.

Sorodne novice