Slovenija
966 ogledov

Toliko že plačujete za televizijske programe

tv sprejemnik Žurnal24 main
Stroški za televizijski paket od sto do 150 programov so med deset in 15 evrov, tako da operaterji pri televizijskih paketih menda bolj malo služijo, lažje dihajo pri trojčkih.

Paket programov Pro plusa bo najdražji, sledijo športni paketi, za paket Fox in Discovery operaterji plačujejo okrog evro na mesec. 

Veliko gledalcev je ob napovedi, da bo potrebno za programe Pro Plusa plačevati, zahtevalo pravico izbire, ali želijo zanje doplačevati ali ne. Tega v pogajanjih Pro plus ni dopuščal, tako da bo celoten paket programov (Pop TV, Kanal A, Brio, Kino in Oto) pri vseh ponudnikih v pristopnih programskih shemah. 

A resnici na ljubo, operaterji že plačujejo za večino programov, ki so uvrščeni v osnovne programske sheme in jih naročniki prav tako ne morejo izbrati. Koliko, je poslovna skrivnost, a smo kljub temu uspeli pridobiti podatke, ki jih razkrivamo v nadaljevanju. Vsi podatki so neuradni in se lahko razlikujejo med operaterji. 

Kako iztržiti več? Narediš paket!

Da bi iztržili več denarja in prodali tudi manj atraktivne programe, ponudniki praviloma oblikujejo pakete, ki jih "morajo" kupiti operaterji. Povedano natančneje, ni jim treba, ampak ponudba je pripravljena tako, da je paket bistveno ugodnejši kot posamezni programi. 

Pro plus bo s svojim paketom petih programov najdražji, prihodnje leto bo paket stal med 3,70 in 4,90 evra, a v paketu je najbolj gledan program v Sloveniji, to je Pop TV. Letos operaterji še ne bodo plačevali polne cene

Najdražji praviloma športni programi

Zaradi dragih licenčnin so najdražji praviloma športni programi, čeprav jih ni med najbolj gledanimi programi, menda so šele okrog 30. mesta. Paket 13 programov, v katerem so poleg šestih programov Šport Klub še Šport Klub Golf, Lov in Ribolov, Grand 1 in 2, Orlando in Bambino, pet od teh programov še v HD tehniki in pravicami za uporabo časovnih funkcij znaša 3,30 evra (z DDV). Tukaj lahko vidimo, kaj pomeni paketna ponudba. Če bi želel operater imeti samo Šport klub 1 in 2 (brez HD in časovnih funkcij) bi to stalo dobra dva evra, za dodaten evro pa dobi še 11 drugih programov. 

tv sprejemnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Programi Šport klub so se tudi močno namnožili programi, zdaj jih je že šest, nekateri poznavalci pravijo, da so se na nove programe bolj ali manj le prerazporedile iste vsebine ter da so morajo operaterji podpisati pogodbo za vse programe, da lahko njihovi uporabniki gledajo enake vsebine kot prej na manj programih. 

Paketa programov Fox in Discovery po evro na mesec

Paket štirih programov Fox, Fox Life in Fox Crime ter National Geografic stane približno 90 centov, pri tem je treba omeniti, da je Fox life bolj gledan kot Brio. 

Discovery je med desetimi najbolj gledanimi programi, program pa je zapakiran v paket petih, šestih ali sedmih programov skupaj z TLC, ID Xtra, Animal Planetom, Discovery Science, Discovery Turbo Xtra, Eurosport 1 in 2. Za pakete je skupina Discovery zahtevala okrog 1,80 evra in še doplačilo za HD in časovne funkcije, a so uspeli v pogajanjih ceno bistveno znižati, tako da je menda okrog evra.

To niso edini stroški ... 

Najcenejši programi stanejo nekaj centov na mesec, a se za celotno programsko shemo od sto do 150 programov nabere za med deset do 15 evrov stroškov. Nadomestila ponudnikom televizijskih programov pa niso edini strošek, ki ga imajo operaterji. Ti morajo namreč plačevati tudi avtorske pravice kolektivnim organizacijam (Sazas, AIPA, IPF …), vzdrževati omrežje, poskrbeti za tehnično službo, klicne centre in podobno. 

Pri tem je treba omeniti, da vsi ponudniki niso v enakem položaju, saj večji ponudniki dobijo višje količinske popuste, lastnik Telemacha pa na primer kupi pravice za celotno regijo.

Mnogi mladi izberejo samo internet

Zaradi vedno dražjih TV vsebin predvsem mladi ukinjajo naročnino na TV programe in ohranijo le internet, pravi eden izmed kabelskih operaterjev in dodaja, da jih je zaradi plačevanja programov Pro plus klicalo veliko uporabnikov in napovedalo, da zanje ne bodo plačevali in da bodo ta znesek nadomestila odbili z računa. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • dusan72 00:12 15.januar 2017.

    Pa še sveže o ozadju na to temohttp://www.topnews.si/2017/01/10/ekskluzivno-najvecji-kartelni-dogovor-v-zgodovini-drzave-mrezna-monopolizacija-in-destrukcija-medijskega-prostora/

  • Klemen Šuligoj 15:10 14.januar 2017.

    Potem pa, če tvoja logika velja (in od tukaj naprej malo za šalo, ampak primer je enak) si mi dolžan že 30 let vsak mesec po 3 EUR za kozje mleko, ki si ga pomolzel pri moji kozi.Imel ...prikaži več si možnost, če je nisi izkoristil, pa je tvoj problem.

  • Klemen Šuligoj 15:08 14.januar 2017.

    ne mislim prepričevati nikogar. Jaz na ta sistem delujem že 12 let, odkar sem se vselil v hišo. 2x so mi prišli pogledat kontrolorji in obakrat so ugotovili, da nimam možnosti sprejema njihovih programov. So mi sicer vsiljevali, da mi ...prikaži več po znižani ceni montirajo satelitski krožnik, a sem odklonil, ker ga ne potrebuje. Pika in amen. Zakon je pa takšen.