Slovenija
22 ogledov

"Tomaž si je želel ostati v Himalaji"

1/2
Žurnal24 main
Odzivov na smrt Tomaža Humarja Viki Grošelj ni spremljal, ne ve niti, kje bo njegovo zadnje počivališče. Dejal je le, da si je Tomaž želel ostati v Himalaji.

"O tem, ali bodo Tomaža prepeljali v Slovenijo, ni nič znanega, pa tudi jaz se s tem ne ukvarjam več. To so zdaj prevzeli Tomaževi svojci. Kako in kaj bodo naredili, so se verjetno že odločili, ampak jaz tega ne morem niti nočem vedeti. V bistvu sploh ne vem, kakšna je njihova odločitev – ali ga bodo pripeljali v Slovenijo ali pa bo ostal tam," je dejal Viki Grošelj.

Ko se alpinisti smrtno ponesrečijo, o njihovem zadnjem počitku v večini primerov odločajo svojci.  "Praksa je tukaj zelo različna. Veliko jih ostane tam, kjer jih upepelijo, nekatere pa prepeljejo v Slovenijo. Ni pravila, saj se tukaj upoštevajo želje svojcev," je dejal Grošelj, ki je priznal, da sta se s Tomažem o tem pogovarjala. "Kolikor jaz vem, si je Tomaž želel ostati v Himalaji," je dejal Grošelj.

"Odzivov nisem spremljal"
Glede na deljeno mnenje o Tomažu Humarju smo Grošlja povprašali o tem, ali je na spletnih portalih in forumih spremljal odzive na njegovo smrt.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Nisem. Bil pa sem opozorjen, da so bili tudi takšni odzivi, da je tudi bolje, da tega nisem bral,"
je povedal Grošelj. "Vsak ima pravico do svojega mnenja. Še vedno je mogoče bolje, da namesto, da ljudje žene in otroke pretepajo, pišejo takšne stvari," je še dodal.

Vsako let več žrtev
"V Himalaji umre veliko preveč Slovencev. Vsaka žrtev je preveč, dejstvo pa je, da smo Slovenci predvsem od začetka devetdesetih let do danes v samem vrhu svetovnih alpinističnih dogajanj in na žalost je vrhunski alpinizem zelo nevaren. Meni je strašno žal vsake žrtve, pravzaprav mi je vsakič huje," pravi Grošelj o velikih izgubah za slovenski alpinizem.

"Zdi se mi, da število žrtev iz leta v leto narašča, saj smo v dobrem letu izgubili štiri vrhunske svetovne mojstre v Himalaji. Tega si ne znam razložiti s kakšnimi logičnimi merili. Naključje, usoda, ne vem, kaj … V usodo ne verjamem, zdi se mi, da vsak, ki je bil poslan na ta svet, igra s tistimi kartami, ki so mu bile dane," je zaključil.

Mnenje in odzive ljudi na Humarjevo smrt si lahko ogledate v videu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.