Slovenija
53 ogledov

Tomo Križnar v južnosudanskem zaporu že teden dni

Tomo Križnar (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Na ministrstvu za zunanje zadeve so danes pojasnili, da so z aretacijo Toma Križnarja v Južnem Sudanu seznanjeni že teden dni in da jih je o tem obvestila njegova žena.

"Ministrstvo je takoj stopilo v stik z veleposlaništvom v Kairu, ki je za konzularno zaščito zato zaprosilo nemško veleposlaništvo," je pojasnila Jožica Bračun Bokor z ministrstva za zunanje zadeve in dodali, da so bili s Tomom Križnarjem tako v stiku preko nemškega diplomata, ki ga je obiskal.

Križnar naj bi v pogovoru z nemškim diplomatom povedal, da je z razmerami zadovoljen. "To je za nas zelo pomirjujoče," je še navedla Bračun Bokorjeva in dodala, da je diplomat že zaprosil za ponoven obisk. Ministrstvo pa je oblastem še posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čim prejšnjo in čim bolj ugodno rešitev. Uradnih informacij o tem, česa je Križnar osumljen, na ministrstvu nimajo. Po nepotrjenih informacijah naj bi Križnarju zasegli snemalno opremo, poleg tega naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju,

Na zunanjem ministrstvu poudarjajo, da so v stalnem stiku s Križnarjevo soprogo in južnosudanskimi oblastmi, o primeru obveščajo tudi urad predsednika republike. Za zdaj pa ne razmišljajo, da bi v Jubo, kjer je Križnar zaprt, napotili slovenskega diplomata, je še dejala predstavnica MZZ.

Pred desetimi leti v sudanskem zaporu

Križnar je bil že pred desetimi leti zaprt v Sudanu zaradi nezakonitega vstopa v državo. Po dveh mesecih bivanja v zaporu, ga je sudanski predsednik pomilostil in izgnal iz države.

 
Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:51 28.maj 2016.

    Ker v genocidni deželi vlada pravo? Si pa tud čudak.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:50 28.maj 2016.

    Ne sej vsi vemo kaj je zadaj. Če se prikaže Križnarja kot humanitarca ki želi pomagat drugim in želi širiti vest o tem kaj se tam res dogaja, (ker pač legalno ne bo noben spustil tistega ki izpostavlja poboje in ...prikaži večn izkoriščanja nedolžnih plemen) potem bodo nestrpneži užaljeni ker v tem vidijo podobnost z nelegalnim prestopom meje beguncev in imigrantov. Na vsak način želijo povezat nelegalni prestop meje kot nelegitimen in neprimeren. Sej razumem ampak v ekstremnih situacijah ko se izvaja genocid je tud to lahko legitimno.

  • jankoc 09:16 28.maj 2016.

    Ti pametjakovič Boris,pa kaj ti ne greš v Afriko delat red, ne pa da nakladaš po forumih?