Slovenija
348 ogledov

Toner v stiku s kožo ni nevaren

Toner 3 Multimedija
Toner je precej kompleksna mešanica različnih sestavin, ki tvorijo izredno fin prah, ki se uporablja za tiskanje z laserskimi tiskalniki ter fotokopirnimi napravami. Preden se znajde na vašem izpisu se iz prahu v grelcu spremeni v tekočino, nato pa še v trdno snov, ko se veže s papirjem.

Tonerja ne smemo zamenjati z izrazom »toner kaseta«. Toner kaseta je plastično ohišje, ki vsebuje prah (toner).

Sestava tonerja

Ko je konec osemdesetih tehnologija laserskega tiskanja postala dostopna in se je začela hitro širiti je osnova tonerja predstavljala ogljik ter železov oksid. Kasneje so železov oksid nadomestili različni polimeri. K masi so primešali še druge snovi s statičnimi lastnostmi (toner se s pomočjo elektrostatičnih lastnosti prenaša iz kasete skoti tiskalnik, ter na koncu doseže papir), kasneje ob pojavu barvnih tiskalnikov tudi pigment. Delec tonerja je včasih meril 14 do 16 mikrometrov. Za primerjavo: premer lasu lahko znaša od 60 pa do 100 mikrometrov. Z leti so uspeli delce še zmanjšali na okoli 8 mikrometrov. Iz mase nato s posebnim postopkom s pomočjo stisnjenega zraka dobijo izredno fin prah. Danes se s pomočjo kemičnih postopkov toner celo »goji«. Ta postopek omogoča še manjše ter bolj enakomerne delce. Vendar pa se večina še vedno proizvede po klasičnem postopku. Proizvodnja tonerja poteka pod strogo nadzorovanimi sterilnimi pogoji. Ker je toner prah tako fin lahko že manjša nenapovedana gospodinjska smet pri proizvodnji predstavlja problem.

Toner prah | Avtor: Multimedija Multimedija
Tonerji se v glavnem med seboj razlikujejo po sestavi, velikosti zrn ter točki tališča. Velikost zrn direktno vpliva na kvaliteto izpisa ter število izpisov z eno toner kaseto. To pa pomeni, da ni vsak toner primeren za vsak tiskalnik. Proizvajalci gredo celo tako daleč, da razvijejo toner za samo določen tip tiskalnika. 

Ste razsuli prah po oblačilih?

Pogosto se zgodi da se pri nameščanju toner kasete nekaj prahu razsiplje. Prah ob stiku s kožo ni nevaren. Sperete ga lahko z mrzlo tekočo vodo ali pa kar na suho. Precej bolj pazljiv je potrebno biti, ko pride prah v stik z oblačili. V tem primeru je najbolje, da ne uporabljate vode ampak prah iz oblačil izpihate kolikor se le da. Če se takšno oblačilo opere v pralnem stroju se bo prah stopil ter se vezal s tkanino. Takšnega madeža več ni mogoče odstraniti.

Toner prah | Avtor: Multimedija Multimedija
Prahu se prav tako ne sesa. Ker je zelo fin ga filtri za sesalec ne bodo ustavili in bo ušel nazaj v ozračje. V teoriji bi zaradi elektrostatičnih lastnosti tonerja lahko prišlo celo do vžiga prahu znotraj sesalca. Prav tako pa se lahko pojavi problem, če potuje skozi vroč motor sesalca. Lahko se stopi in s tem povzroči poškodbe na sesalcu. Če se zgodi, da se toner razsiplje v tiskalniku ali fotokopirni napravi, je najbolje, da se prah posesa s posebnim sesalcem, ki je namenjen posebej za sesanje tonerja.

Vpliv na zdravje

Toner je zelo fin in lahko v zraku ostane dlje časa. To pa postavlja vprašanja glede zdravja. Ljudje, ki imajo občutljiva dihala jih takšno okolje lahko razdraži. Pomembno je da se takšno okolje redno prezračuje.Več na to temo lahko preberete na našem blogu: https://birostore.com/