Slovenija
25141 ogledov

Po Toninovi košarici Janša že ves dan besni po twitterju

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Twitter
Ocenil je, da so jim v SDS s tem, ko niso prispevali podpisov k interpelaciji ministrice Vrečko, naredili veliko uslugo.

Na današnjem sestanku je poslanska skupina NSi sklenila, da poskusa interpelacije vlade ne bo podprla. 

Interpelacijo vlade Roberta Goloba je sicer minuli konec tedna vložila stranka SDS zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine. NSi je na drugi strani iz istega razloga želela interpelirati ministrico za kulturo Asto Vrečko, a podpisov največje opozicijske stranke SDS ni dobila. 

Kot je pojasnil predsednik stranke NSi Matej Tonin, bodo namesto rušenja skušali z vlado sodelovati in predstaviti konkretne alternativne rešitve. "Slovenska zgodovina je vedno dokazala, da kadar smo razlike poudarjali, smo trpeli, če smo strnili vrste, pa smo bili uspešni. Zato zdaj ne bomo potencirali razlik, temveč iskali skupni jezik," je poudaril.

Ker niso zbrali podpisov za interpelacijo ministrice Vrečko, so bili prisiljeni premisliti in preurediti svojo politiko. "Pobudo proti smo spremenili v pobudo za," je dejal Tonin - vladi in parlamentu pa so v obravnavo podali štiri priporočila, povezana s slovensko osamosvojitvijo. Še vedno vztrajajo pri ustanovitvi samostojnega muzeja, poleg tega si želijo, da se več pozornosti tej temi nameni tudi v šolah in primerno usposobi učitelje ter zagotovi več sredstev za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. 

Na interpelacijo se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob. "Preden se bo do tega opredeljevala vlada, naslednje: vemo, zakaj smo dobili mandat in zakaj so nam ljudje zaupali. Dobili smo ga zato, da se ukvarjamo z energetsko in prehransko draginjo, z zdravstvom, ne z nekim muzejem. Vse ostalo je za nas norčevanje iz ljudi, iz resnih težav, s katerimi se spopadajo," je poudaril. 

Interpelacija zaradi sestave parlamenta po njegovem mnenju nima smisla

Tonin je ocenil, da interpelacije pri tako številčni koaliciji niso smiselne, saj je rezultat znan že vnaprej. Kvečjemu lahko interpelacije še okrepijo vladne vrste in poudarijo napačne politike, je dodal. 

"Nas konflikti ne zanimajo, zanimajo nas rešitve. Vsaka interpelacija je politika proti. Če bi nas kolegi v SDS že na začetku vprašali za mnenje, bi jim povedali, da bi šli raje v politiko za. Opozicijo želimo spodbuditi, da prenehamo z rušenjem, ampak začnemo s koalicijo tekmovati v boljših rešitvah," je dejal. Zato je ocenil, da so jim v SDS s tem, ko niso prispevali podpisov k interpelaciji ministrice Vrečko, naredili veliko uslugo. "Naredili smo pomemben razmislek. Verjeli smo, da je osamosvojitev tako pomembna tema, da lahko zatrese tla vsakemu ministru. A mi smo svoja dejanja premislili, jih postavili v nov kontekst. Učimo se na lastnih napakah."

Medtem so v SDS interpelacijo zoper vlado že vložili brez podpisov NSi, a je Tonin pojasnil, da je predvidena zgolj kot pobuda k razpravi, ne kot glasovanje ali konstruktivna nezaupnica. 

"Po lanskem supervolilnem letu je stranka organizirala posvete, kjer smo se ukvarjali s tem, kako naj desna sredina deluje. S kritizerstvom in rušenjem se ne da sodelovati, to nam ne bo pomagalo do novih zmag. Od te vlade nimam trenutno nobenih velikih pričakovanj, če bi bila tako sposobna, bi prvih 10 mesecev drugače porabili. A nekatere stvari so izven naših moči," je povedal Tonin.

Zdravstvo in stimulativno poslovno okolje

V razpravo na interpelaciji bodo vključili tudi področji zdravstva in poslovnega okolja, ki se jim zdita zelo pomembni. Sodelujejo pa tudi z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom pri oblikovanju zdravstvene reforme. "Ohranjamo stik s tem, kar se pripravlja na vladi. Veseli smo, da minister to pomoč sprejema. A ker želimo biti transparentni, bomo naše predloge in rešitve predstavili vnaprej. V soboto bomo predstavili, kako mi vidimo, kako vzpostaviti zdravstveni sistem. V točkah, kjer se z vlado strinjamo, jih bomo podprli, sicer pa bomo predstavili svoje amandmaje," je pojasnil predsednik NSi. 

Proteste proti vladi sicer razume in meni, da predstavljajo del demokracije, a "prepričan sem, da mesto politikov ni na ulicah, temveč v parlamentu".

Janša nezadovoljen

So pa Toninove besede očitno Janšo močno zabolele, saj se je danes že večkrat obregnil ob stranko NSi. "Interpelacija je razprava, ki jo lahko zahteva najmanj 10 poslancev. Nobenih glasov Nove Slovenije ni potrebnih ne za vložitev in ne za razpravo. Vsak poslanec bo lahko razpravljal, če bo želel. Sprenevedanju koalicije, da gre za rušenje vlade, ker se bo o njej glasovalo, se sedaj pridružuje še NSI. Priporočamo branje ustave RS," je zapisal. 

Kasneje je dodal, da Toninova pot "žal spominja na pot Ljudmile Novak. Ima tudi istega prometnika, Roberta Ilca & comp. Povsod si predsedniki strank izbirajo tajnike oziroma generalne sekretarje, le v Novi Sloveniji si generalni sekretar izbira in menjuje predsednike. Ko zavozijo na poti, ki jim je bila odkazana". Očital jim je tudi, da so prav sami z interpelacijo še pred dobrim tednom skušali rušiti Asto Vrečko.

Nazadnje jim je še napovedal, da ne bodo dolgo obstali v političnem prostoru. "Nekateri ravnajo iz nagibov takojšnjih koristi, drugi delamo tisto, kar je prav. Stranka, ki ima na mestu načel zgolj kšeft, dolgoročno ne more niti uspeti niti obstati."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 77
  • Milan Jancar 11:05 09.marec 2023.

    Spoštovana ana 77.Ali se vi zavedate,kaj ste napisali? ana77 08:51 08.MAREC 2023. Skrajni levaki ne razumejo ,kaj je interpelacija. Oni takoj vidijo da jih hočejo pokončat bolniki. Resnično ste haahahahaa? in potem bi tako izobraženi ljudje ,radi učili druge?

  • ana77 08:51 08.marec 2023.

    Skrajni levaki ne razumejo ,kaj je interpelacija. Oni takoj vidijo da jih hočejo pokončat bolniki.

  • sam1 08:16 08.marec 2023.

    Gotof je !!!!!