Slovenija
8985 ogledov

"Janša je šel preko meja zdravega razuma"

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti vlade Roberta Goloba. Stranke koalicije so se na interpelacijo že odzvale.

Koalicija je enotna, sporočajo iz treh vladnih strank. Interpelacija, ki jo je vložila največja opozicijska stranka SDS je po vsebini "povsem ideološka" in po njihovi presoji "popolnoma nepotrebna" je dejal Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje in podpredsednik vlade.

Eden od očitkov v interpelaciji leti tudi na stanje v zdravstvenem sistemu. "V naslednjih dveh tednih bomo iskali politični konsenz vseh parlamentarnih strank za zdravstveno reformo. To, kar počne SDS, je popolnoma destruktivno in nepotrebno. Upam si tudi trditi, da je predsednik stranke SDS šel preko meja zdravega razuma." Bešič Loredan je ponovil, da je vlada enotna, njihove koalicijske zaveze jasne in da jih v SDS ne bodo utrudili. 

Minister za delo, podpredsednik vlade in koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da je opoziciji spodletelo pri vpeljevanju razdora v koalicijske vrste. "Razni manevri nas ne bodo zmotili," je zagotovil. Petnajsta vlada je po njegovih besedah tista, ki je končno zbrala pogum za reformiranje sistema. "Namen domišljijskega spisa je vnašati razdor, ker ga v koalicijske vrste ne morejo, ga skušajo v slovensko družbo," je interpelacijo komentiral Mesec. 

Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, verjame, "da gre SDS na živce, ker smo vlada in koalicija, ki bo premaknila nekaj naprej". "SDS sporočamo, da je vlada trdna in bo taka ostala do konca," je dodal.  

Minister Bešič Loredan je v imenu vlade in koalicijskih strank pozval h končanju demagogije in k temu, da se vsi usedejo za pogajalsko mizo. "Kar predsednik opozicijske stranke počne, je politika načrtnega ustvarjanja razdora," pa je dodal Mesec. 

Janša: Gre za poziv k razumu

Janez Janša | Avtor: Reševalni pas/Twitter Janez Janša. Reševalni pas/Twitter
Predsednik SDS Janez Janša je po vložitvi interpelacije dejal, da gre za poskus klica k razumu. Interpelacija pomeni razpravo v DZ "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije", z njo pa želijo vladi "razložiti nekatere stvari", je dejal. Pričakuje, da bo vlada nekatere sporne poteze preklicala.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil.

Glede uspeha interpelacije je dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlado, kot so bile interpelacije posameznih ministrov predlogi za njihovo zamenjavo. "Kot vemo iz zgodovine interpelacij v slovenskem DZ, vladna koalicija ministre velikokrat ubrani, potem pa jih sama zamenja. To je verjetno tudi napoved usode gospe Fajonove," je dejal.

Dejal je tudi, da so še vedno pripravljeni prispevati podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj je prav ona predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Interpelacijo zoper Vrečko je spisala NSi, a je potem ni vložila, saj ima njihova poslanska skupina za to premalo podpisov. SDS je prispevanje svojih podpisov pod interpelacijo ministrice Vrečko pogojevala s tem, da NSi prispeva podpise k njihovi interpelaciji proti celotni vladi.

Tudi danes je Janša NSi povabil, da "lahko kadarkoli prispeva svoje podpise in se pridruži interpelaciji vlade". Bodo pa podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v DZ vložila NSi, saj "gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta", je dejal.

Vrečko je danes v odzivu dejala, da je bila odločitev o združitvi muzejev strokovna, saj je bil Muzej slovenske osamosvojitve ustanovljen brez javne razprave, zbirke in primernega prostora. Dodala je, da je za SDS muzej ideološka platforma, na kateri gradi svoje nasprotovanje vladi. Obenem s tem manipulirajo s čustvi tistih, ki imajo svoj odnos do slovenske osamosvojitve.

Ukinitev muzeja "norčevanje iz slovenske zgodovine"

Interpelacijo je poslanska skupina SDS vložila zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo ter drugih ravnanj, ki so v nasprotju z določili Ustave Republike Slovenije ali lastnimi zavezami vlade v koalicijski pogodbi. V interpelacijski razpravi želijo odgovor na vprašanje: "V kolikšni meri so Vlada Republike Slovenije in koalicijske partnerice od prisege naprej uresničevala ustavno prisego, ki so jo podali predsednik Vlade Republike Slovenije, ministrice in ministri v Vladi Republike Slovenije, da bodo spoštovali ustavni red, da bodo ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije?" 

V SDS so zapisali, da imata tako ukinitev muzeja kot urada za demografijo "skupni imenovalec v programu najbolj skrajne stranke vladne koalicije, ki ga je deloma s koalicijsko pogodbo, predvsem pa s praktičnimi ukrepi, posvojila celotna vladna koalicija". 

"Vse od nastopa vlade dr. Roberta Goloba junija 2022 smo priča ukrepom in napovedim, ki gredo v smer razgradnje naroda, družine, zasebne lastnine in svobodnega podjetništva. Poleg že omenjenih ukinitev dveh pomembnih državotvornih institucij smo bili priča razvrednotenju družine, razgradnji zdravstvene oskrbe, grožnjam podjetnikom, znižanju plač v gospodarstvu z nižanjem splošne olajšave pri dohodnini, siromašenju velikega dela upokojenske generacije, napadom na zasebno pobudo v vzgoji in izobraževanju, propagiranju in uvajanju evtanazije itd."  

Odločitev za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve po mnenju SDS "predstavlja norčevanje iz slovenske zgodovine in napad na temeljna izhodišča slovenske ustavnosti". Ukinitev je po njihovem mnenju ustavno sporna, način, na kakršnega je bila izvedena, pa "predstavlja nedopusten poseg v avtonomijo javnega zavoda, kar je nevarno za demokratično družbo"

Vladi očitajo opustitev dolžnega ravnanja na področju zdravstva in zdravstvenega varstva, kadrovanje, obračunavanje z drugače mislečimi. "Devet mesecev vlade dr. Roberta Goloba so tako zaznamovali slabo premišljeni ukrepi, kadrovanje in revanšizem. Vlada oziroma kadrovski valjar vlade dr. Roberta Goloba tako kot po tekočem traku na vsaki seji vlade pod točko Kadrovske in administrativne zadeve menja vodstva ali nadzorne organe v državnih družbah oziroma družbah, ki so pretežno v državni lasti. Na nove funkcije pogosto imenuje nekdanje sodelavce in družinske prijatelje predsednika vlade," vladajočim očitajo v SDS. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 126
  • Avatar MS
    MS 17:29 04.marec 2023.

    Zgodovinaosamosvojitve se ni začela s Janšo 1) Leta 1987 je izšla slovita 57. številka Nove revije, v kateri so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program. Ti prispevki so začrtali programske smernice slovenskega osamosvajanja. 2) razpad Zveze komunistov Jugoslavije (ZKJ), ...prikaži več, J), ki ga je povzročila slovenska delegacija, ko je 22. januarja 1990 pod vodstvom Milana Kučana protestno zapustila 14. izredni kongres.

  • Avatar MS
    MS 16:44 04.marec 2023.

    Zgodovinaosamosvojitve se ni začela s Janšo 1) Leta 1987 je izšla slovita 57. številka Nove revije, v kateri so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program. Ti prispevki so začrtali programske smernice slovenskega osamosvajanja. 2) razpad Zveze komunistov Jugoslavije (ZKJ), ...prikaži večJ), ki ga je povzročila slovenska delegacija, ko je 22. januarja 1990 pod vodstvom Milana Kučana protestno zapustila 14. izredni kongres.

  • Pierre 16:43 04.marec 2023.

    Janša bo tam razstavil razbitine Mrlakovega helikopterja...