Slovenija
543 ogledov

Tonin: "Gre za evidentno zlorabo inštituta referenduma"

Vojaško vozilo Slovenska vojska
Na ministrstvu za obrambo menijo, da tovrsten referendum ni v skladju z ustavo.

Minister za obrambo Matej Tonin se je na današnji novinarski konferenci odzval na napoved Levice o začetku zbiranja podpisov za vložitev zahteve za zakonodajni referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

Mednarodna ratifikacija pogodbe je potrjena. To pomeni, da se lahko prične proces modernizacije Slovenske vojske, v katero spadajo tudi oklepniki, ''ki jih Slovenija potrebuje,'' je uvodoma dejal Tonin.

Slovenija bo tako po načrtih kupila 45 vozil. ''Gre za vozila boxer, ki so najboljše, kar trg trenutno ponuja,'' je nadaljeval minister za obrambo. Z njo bo zagotovljena večja varnost pripadnikov SV za nadaljnjih 20 ali 30 let, je dodal.

Tonin: ustava tovrsten referendum prepoveduje

''Gre za evidentno zlorabo inštituta referenduma. Jasno je po 90. členu Ustave RS, da referendumi v zvezi z ratifikacijami mednarodnih pogodb niso dovoljeni,'' je dejal Tonin.

Ob tem je dodal, da je ustavno sodišče v preteklosti že v vsebinskem smislu odločilo tako: ''V tem primeru ne gre za vsebinsko določitev, temveč zgolj tehnično odločitev, da se ugotovi, da gre za akt ratifikacije mednarodne pogodbe in v skladu z ustavo le-to ni dovoljeno.''

Tonin je dejal, da lahko skrajšanje ratifikacije pogodbe dosežejo v državnem zboru na izrednih sejah ali po odločitvi ustavnega sodišča, saj gre po Toninovih besedah zgolj za tehničen postopek. ''Ta mednarodna pogodba bo ratificirana še v tem mandatu. Slovenski vojaki si zaslužijo najboljše, kar je na trgu dosegljivo. To je zaradi njihove varnost in da bo Slovenija kredibilna članica mednarodne skupnosti,'' je povedal.

Vojaško vozilo Slovenija Levica bo zbirala podpise za referendum proti nabavi oklepnikov

Vsebino sklepa o nedopustnosti referenduma so na ministrstvu pripravili danes. Sprejeta je sicer lahko na dopisni seji vlade, a je na ministrstvu ne bodo vložili, dokler ne bo formalno vložena zahteva za referendum. Ob tem je dejal, da ima Levica 7 dni časa in da pričakuje, da bo državni zbor zatem dejanje označil za zlorabo instituta. ''Rezultat zbiranja podpisa je znan, gre za klasično zlorabo in onemogočanje modernizacije slovenske vojske,'' je dodal Tonin.

Dejal je še, da so podatki v zvezi s cenami, ki jih v Levici predstavljajo, netočni. Zakon, ki omogoča nakup oklepnikov boxer, je bil v sredo potrjen v državnem zboru, stranka Levica pa je danes začela zbirati podpise za začetek zakonodajnega referenduma. Danes so pričeli s svojo kampanjo.

Po ratifikaciji pogodbe bo ministrstvo za obrambo dobilo prvo ponudbo s strani OCCAR-ja. Zatem se bodo pričela pogajanja pred podpisom pogodbe, je sicer še pojasnil Tonin.

Poleg modernizacijskih procesov sta bili leti 2020 in 2021 za Slovensko vojsko uspešni tudi v kadrovskem smislu, sicer ocenjujejo na ministrstvu, saj so po desetletju zabeležili pozitivne kadrovske kazalce.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pravičnik77 15:17 04.februar 2022.

    Tonin pozablja, da vlada v kateri je, dela protiustavne reči od trenutka nastopa vlade...

  • marko345 09:41 04.februar 2022.

    Berem,Hrvati so kupili 2 Ameriška helikoterja, dva jim je Amerika donirala. A naš butalci na vladi ne znajo podobno ravnati. Ne ne znajo, je pa normalno, da za onrambo države potrebujemo orožje, ker s fračami se obrambe ne da delat. ...prikaži več Tole stranko levica bi pa jest kr z zakonom ukinil, ker to je do Slovencev sovražna stranka.

  • sam1 08:22 04.februar 2022.

    Ampak zmaga tista izjava,da stvar najprej naročiš in se šele potem pozanimaš,koliko te bo stala.....