Slovenija
2455 ogledov

Tonin: Ne jaz, ne moja mama Joži s poslom nimava nič

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Minister očitke o nepotizmu zavrača.

Največji posel za dobavo zaščitne opreme za preprečevanje širjenja koronavirusa naj bi se obetal podjetju Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Minister očitke o nepotizmu zanika: "Ne jaz, ne moja mama s poslom Acrona z zavodom za blagovne rezerve nimava nič." K preverbi integritete bo sam pozval KPK.

"Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskusu nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano," je minister zapisal na Facebooku.

S tem se je odzval na očitke o nepotizmu, ki so se razplamteli predvsem na družbenih omrežjih po tistem, ko sta Oštro in POP TV objavila seznam podjetij, ki so od 10. marca dobila posle na razpisih za nabavo nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Podjetij, ki so si razdelila posle v višini 129 milijonov evrov, je 31, 16 podjetij je prejelo razpise v višini najmanj milijona evrov, rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijoni evrov, je navedla POP TV.

Z medicinsko opremo se niso ukvarjali

Podjetje Acron, ki ima tudi poslovno enoto v Ljubljani, zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 so imeli 21,7 milijona evrov prihodkov, s trgovino, specializirano za prodajo potovalne in modne galanterije, darilnega, pisarniškega, šolskega programa in daril, se ukvarjajo 30 let. Ne pa tudi z medicinsko opremo.

"Zastopamo podjetja svetovno najbolj priznanih blagovnih znamk, med njimi ekskluzivno tudi eno največjih kitajskih podjetij, ki v svojem asortimanu ponuja tudi opremo, uporabno v zaščiti pred koronavirusom. S kitajskim partnerjem smo dogovorili posel, ki zagotavlja hitro in zanesljivo dobavo varnih in predvsem kakovostnih zaščitnih mask. Dobavljene zaščitne maske ustrezajo vsem zahtevanim standardom in imajo opravljene tudi potrebne teste," je podjetje pojasnilo za televizijo.

Plačilo po realizirani dobavi

Dodali so, da so že tri dni po podpisu prve pogodbe zagotovili dobavo prvih zaščitnih mask. "S strani dobavitelja imamo zagotovilo, da bodo vsa pogodbena določila spoštovana in realizirana. Posel s kitajskim partnerjem je ustrezno zavarovan, od države oz. naročnika pa naše podjetje ni zahtevalo nobenega predplačila. Dobavljene zaščitne maske se plačujejo po realizirani dobavi in po preverbi njihove kakovosti," so zatrdili.

Posel je torej odvisen od zmožnosti dobave opreme, pri čemer je Tonin danes zapisal, da bo dobavi verjel, ko bo opremo videl v Sloveniji.

Potrdil je, da je med zaposlenimi v Acronu tudi njegova mama. "Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja," je navedel in dodal, da je zaradi prometne nesreče od decembra bolniško odsotna in z omenjeno pogodbo ni imela nič. V letnem poročilu za lansko leto je bila sicer navedena kot vodja prodaje pisarniškega materiala.

Tonin je danes pojasnil še, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. "Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo," je izpostavil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • RamzesIX 10:06 06.april 2020.

    Zaposlen sem v podjetju katero se preko 20 let ukvarja izključno z zaščitno opremo. Podjetje posljuje zgledno, nikoli ni imelo neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, države niti do delavcev. Tako smo tudi mi poslali ponudbo, saj smo vedeli kakšno je stanje ...prikaži veče na trgu. Ponudba je bila konkurenčna od proizvajalca iz EU z kratkim dobavnim rokom - dni. Bolnišnice so nas moledovale non-stop, ker so nas poznale. Toda ker nismo nikogar poznali na pravem položaju, nismo bili vredni niti odgovora. Vsa ko

  • Lavdan 18:32 05.april 2020.

    Kregamo se kdo, koliko, od kje bo uvozil opremo, a meni je važna samo kvaliteta in cena. Z ozirom na to koliko je ponudnikov je videti dober zaslužek in seveda provizije za gospodo.

  • MaloNor 17:37 05.april 2020.

    Bla, bla ..