Slovenija
10438 ogledov

Tonin razjezil gasilce, to mu očitajo

Matej Tonin Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Obrambni minister naj bi "s polno mero arogance" ignoriral njihove pozive k nadaljevanju pogajalskega procesa in celo srečanja z njimi.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je danes na obrambnega ministra Mateja Tonina, ki mu očitajo nespoštovanje stavkovnih zahtev in zavračanje socialnega dialoga, naslovil protestni poziv. Hkrati so napovedali, da bodo predstavniki vseh slovenskih poklicnih gasilskih enot v sredo opoldne samoiniciativno obiskali ministra.

Ignoriral njihove pozive

Kot pojasnjujejo, so se za to odločili, ker naj bi se Tonin kljub njihovemu trudu izogibal uveljavitvi stavkovnih zavez, ob tem pa "s polno mero arogance" ignoriral njihove pozive k nadaljevanju pogajalskega procesa in celo srečanja z njimi.

"Več kot očitno so njegovi izkazi spoštovanja, ki jih prek javnih občil in javnih prireditev namenja slovenskim gasilcem le prazne besede brez sleherne vsebine. V skoraj leto dni trajajočem mandatu si ni bil pripravljen vzeti časa niti za eno srečanje z reprezentativnim sindikatom poklicnih gasilcev, kljub temu da ga k temu pozivamo že več kot štiri mesece," zatrjujejo v omenjenem sindikatu.

Na ministra naj bi se v zadnjih mesecih obrnili že večkrat

Kot dodajajo, ga k temu pozivajo zaradi stavkovnih zavez ministrstva za obrambo in vlade za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka v dejavnosti poklicnega gasilstva.

Zato bodo po seji predsedstva Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, na kateri bodo obravnavali izključno to tematiko, k ministru odšli njihovi predstavniki, da še v živo predstavijo pričakovanja ter zahteve poklicnih gasilcev. Sindikat pojasnjuje, da se je s pozivom na ministra obrnil že večkrat v zadnjih nekaj mesecih. Oktobra so ga pozvali, da v najkrajšem možnem času skliče sejo pogajalske skupine in nadaljuje s postopki, ki so bili prekinjeni februarja lani.

Ker odziva ni bilo, so novembra, ko so z vladne strani prejeli predlog za spremembo uredbe o kriterijih za določitev višine položajnega dodatka za javne uslužbence, soglašali s predlaganimi spremembami uredbe in hkrati ministrstvo pozvali, da v skladu z zavezami iz stavkovnega sporazuma nemudoma uredi pravico do položajnega dodatka tudi v poklicnem gasilstvu, so navedli.

Od takrat čakajo na sestanek z ministrom, ki so ga sredi decembra še enkrat spomnili, da bi morala biti ta pravica urejena že pred več kot dvema letoma, saj je to stavkovna zaveza vlade, ki jo je podpisala prejšnja obrambna ministrica Andreja Katič.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • jezero 11:45 02.marec 2021.

    Vedno bolj se čudimo, do kam lahko prijadra človek s tako možgansko kapaciteto.

  • Gandi123 20:03 01.marec 2021.

    Sinko mame Joži, ne delaj proti gasilcem, te bo mama Joži čez kolena dala in našeškala!

  • fazan2021 19:33 01.marec 2021.

    Pa kje so liderji novih strank, da ne organizirajo vse slovenske vstaje? Brez organizacije ne bo nič. A samo čakate na udobnih foteljčkih na volitve in na pogačo? Ne, ne bo šlo. Kdor želi vladati, si bo moral to zaslužiti, ...prikaži več pa tudi s krvjo, če bo potrebno. Svoboda je včasih zelo draga. Torej? Liderji? Haloooo???? Mi čakamo in smo pripravljeni.

Sorodne novice