Slovenija
12277 ogledov

Ponedeljkovi podatki: Še en dan spodbudnih novic!

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Izdanih je bilo manj TAN kod kot prejšnji torek.

Včeraj je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo potrjenih 2189 TAN kod, kar pomeni, da je bilo približno toliko, verjetno nekoliko več pozitivnih PCR testov. Povprečno je potrjenih približno deset odstotkov (od -5 do +20) več pozitivnih PCR testov, kot znaša podatek o izdanih TAN kodah.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo izdanih 2905 TAN kod, jih je tokrat za slabih 25 odstotkov manj, kar je spodbuden podatek. Prejšnji ponedeljek je bilo sicer na koncu potrjenih 3.397 pozitivnih PCR primerov.Še vedno so zelo zaskrbljujoči podatki o številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, predvsem tistih na oddelkih za intenzivno nego. Po zadnjih podatkih se v bolnišnicah zdravi 1.156 covidnih bolnikov, v intenzivnih enotah jih je 279. Zaradi stanja v bolnišnicah ni pričakovati odstranjevanja obstoječih ukrepov, kot je PCT pogoj za vse zaposlene in uporabnike storitev ter samotestiranje v šolah.

Drug skrb vzbujajoč podatek je pojav nove različice omikron, ki so jo odkrili v Južni Afriki in potrdili v številnih državah po svetu. Dodatnih ukrepov razen zaostritev ob prehodu meje iz držav, kjer so potrdili novo različico, Slovenija za zdaj ne načrtuje. 

Ob morebitnem prihodu nove različice omikron, ki je morebiti bolj kužna od trenutno prevladujoče delte, je še bolj pomembno, da  vse ukrepe striktno upoštevamo. Kot je za RTV SLO povedala vodja strokovne skupine za covid Mateja Logar, bomo v naslednjih dneh videli, kakšne lastnosti ima ta različica in kako se bo obnašala v okolju, kjer je bila doslej prevladujoča različica delta. Več o tem lahko preberete v članku Evropa zaradi omikrona zaostruje ukrepe. Jih bo tudi Slovenija? To pravi Logarjeva.

Omikron so sicer kot prvi v EU v petek potrdili v Belgiji, nato pa ji je sledila že vrsta evropskih držav, med drugim Nemčija, Italija, Avstrija in Portugalska, včeraj še Španija in Švedska. V Sloveniji nove različice še niso zaznali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 08:56 30.november 2021.

    Upad je zagotova posledica preverjanja osebnih in QR kod pri tankanju bencina in kupovanju tehničnega blaga. Pohlevni državljani se globoko klanjamo vladi, da tako lepo skrbi za nas nebogljene državljane!