Slovenija
5 ogledov

Tovornjak zaprl gorenjko, drevo na avto

Maribor
1/64
Žurnal24 main
Zdrs tovornjaka je zaprl polovico gorenjske avtoceste. Težak sneg in žled marsikje po državi povzročata težave, tako je drevo padlo na vozeči avtomobil in poškodovalo voznico. Dva avtobusa obtičala.

Na gorenjski avtocesti se je zvečer tik za izhodom Naklo prevrnil tovornjak in blokiral polovico avtoceste proti Ljubljani, so za Žurnal24 povedali na Prometno-informacijskem centru (PIC). Poškodovanih naj ne bi bilo. Na tem delu so nastajali zastoji, nekateri vozniki so ostali ujeti na avtocesti.

Nekaj pred 16. uro je pri Seničnem v občini Kranj drevo padlo na sprednji del vozečega avtomobila. Voznica je sprva zatrjevala, da je z njo vse v redu, a je nato ob 19. uri od doma poklicala zdravniško pomoč, ker jo je bolela glava. Reševalci so jo odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Težave dveh avtobusov
Z Uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da se je nekaj pred 17. uro na cesti Ribnica–Dolnja Bitnja več dreves podrlo neposredno pred avtobus. Cesta je še vedno zaprta, tako kot tudi cesta Ribnica–Pivka, ki jo je prav tako blokiralo drevo.

Že popoldne so imeli veliko dela na Idrijskem, saj je na cesti proti Vojskemu med snežnimi plazovi obtičal šolski avtobus. Otroke so kmalu spravili na varno, pristojne službe pa so se prebile do avtobusa, tako da se je lahko varno vrnil v dolino.

Vse o vremenu na vreme.net.

Slabe razmere na cestah so bile vzrok številnih trkov in nesreč, na srečo pa so se končale brez hujših posledic. Le pri Slovenj Gradcu se reševalci bojijo najhujšega, saj še vedno niso našli voznice, ki je zapeljala v Dravo. A vozniki so za večino nesreč krivi sami, saj niti v zaostrenih razmerah ne prilagodijo hitrosti in varnostne razdalje. Tako se je po poročanju Radia Krka zgolj na dolenjski avtocesti v dveh urah pripetilo kar šest nesreč.

"Spet isto kot pred tremi dnevi, nikogar ni izučilo, da bo vse stalo, če bodo tovornjaki na avtocesti. Danes pa spet čakanje, zakaj hudiča ne dajo kazni 50 tisoč evrov, če ga bo s.... po cesti," se je zaradi zastojev, ki so jih povzročili tovornjaki, hudoval naš bralec.

Zadnje fotografije razmer na slovenskih cestah si oglejte v zavihku GALERIJA.

O težavah so sicer poročali naši dopisniki in bralci iz vse države. Naša dopisnica s Primorskega se je nekaj pred 11. uro odpravila iz Postojne proti Ilirski Bistrici. Poročala je, da je na cesti grozno in da upa, da bo sploh prispela na cilj.

Iz Štajerske nam sporočajo, da so ceste neočiščene, avtobusi pa imajo zaradi zimskih razmer od 15- do 20-minutne zamude. Okoli 13.30 je tudi v Mariboru začel padati leden dež.

Bralka nas je opozorila, da so na delu dolenjske avtoceste med Višnjo Goro in Grosupljem, kjer se je konec tedna zgodila huda prometna nesreča, vozniki vozili tako počasi, da so že ovirali promet. 

"Cesta je raje kar zaprta, kot pa da bi jo splužili," pa nam je sporočil bralec iz Begunj.

Vlaki zamujajo
Do težav pa ne prihaja le v cestnem prometu, pač pa tudi v železniškem. "Zaradi neugodnih vremenskih razmer prihaja do večjih (tudi do 90-minutnih) zamud v železniškem prometu na progi Ljubljana–PivkaDivačaSežana," sporočajo s Slovenskih železnic.

Prelazi
– na cesti čez prelaz Korensko sedlo so obvezne verige,
– cesti čez prelaza Vršič in Pavličevo sedlo sta zaprti,
– na avstrijski strani prelaza Jezersko so obvezne verige, za tovorna vozila nad 7,5 tone je cesta zaprta.
(PIC)

Novozapadli sneg je povzročil nekaj težav tudi na Letališču Jožeta Pučnika, kjer so imela letala tudi do polurne zamude, odpovedali so tudi let v London.

 

V občini Ilirska Bistrica pa je popoldne prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je bilo 24 transformatorskih postaj oziroma 528 gospodinjstev. Vsem elektrike še niso mogli zagotoviti, zato jim pomagajo z agregati.

Burja in leden dež
V Vipavski dolini promet ovira tudi burja. Tam je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in kamp prikolice. Prepoved velja tako za hitro kot regionalno cesto. Zaradi snega na cestišču so za priklopnike in polpriklopnike zaprte ceste Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Idrija–Godovič in Kobarid–Bovec, poroča PIC.

Bralci nam sporočajo, da je veliko težav tudi na lokalnih cestah, ki so marsikje slabo ali pa niso očiščene.

Grozita žled in poledica
Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je oziroma bo predvsem na območju med Trnovskim gozdom in Snežnikom ter ponekod v južni in vzhodni Sloveniji zaradi otoplitve v višinah sneg prehajal v dež.

Ta je v stiku s tlemi zmrzoval, zato bo obstajala nevarnost žleda in poledice. Nasvete za vožnjo ob pojavu poledice si preberite na tej povezavi.

V noči na petek nova pošiljka snega
Še jutri se bodo po podatkih Arsa ponekod v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pojavile krajevne padavine, deloma plohe.

 

Jutri bo sicer v vzhodni Sloveniji delno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Nov sneg pričakujemo v noči na petek, na Primorskem pa bo deževalo. "Popoldne bodo padavine slabele in zvečer prehodno ponehale. V soboto bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo popoldne ponehale. Zvečer se bo delno zjasnilo," so zapisali na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.