Slovenija
34 ogledov

Tovornjaki obstali zaradi snega na Madžarskem

Izločanje tovornjakov K. Kl.
Tovornjaki tokrat na odstavnih pasovih obstali zaradi snega na Madžarskem.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PiC) tovorna vozila, ki so namenjena na Madžarsko izločajo na pomurski, štajerski in primorski avtocesti. Kot nas je obvestila bralka, se je na štajerski avtocesti v bližini Maribora na odstavnem pasu že nabrala dolga kolona tovornjakov.

Zaradi izločanja po podatkih PiC že nastajajo zastoji na hitri cesti Vrtojba - Razdrto pred CP Bazara proti Podnanosu. Zaradi snežnih razmer je Madžarska zaprla vstop za tovorna preko prehoda Pince in Dolge vasi.

Danes je na Madžarskem tudi praznik, zato do 22. ure velja splošna prepoved prometa za tovorna vozila.

Ujeti na cesti

Zaradi močnega sneženja in vetra na madžarskih cestah v zahodnem delu države že od četrtka vlada prometni kaos. Avtocesti M1 v smeri proti Dunaju in M7 v smeri Zagreba so zaprli, številni vozniki pa so zaradi zastojev brez hrane in pijače noč preživeli ujeti na cesti. Pogosti so tudi zastoji v železniškem prometu.

"Številni obupani ljudje želijo poiskati svoje sorodnike in partnerje, ki sedijo v svojih avtomobilih in čakajo, vendar jim to odsvetujemo," je dejal tiskovni predstavnik avstrijskega avtokluba ÖAMTC, ki z Madžarske prejema številne klice zaskrbljenih potnikov. Po poročanju italijanskih medijev so trije italijanski avtobusi za več ur obtičali 200 kilometrov pred Budimpešto, na pot pa so znova krenili šele davi ob peti uri.

Trčilo 47 vozil

Že v četrtek je na avtocesti M7 pri kraju Nagykanizsa prišlo do trka 41 vozil. Nekaj ur kasneje je na isti avtocesti približno 77 kilometrov od Budimpešte trčilo 47 vozil, pri čemer je življenje izgubila oseba, 40 pa jih je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaradi velike količine zapadlega snega je od sveta odrezanih 32.000 prebivalcev zahodnega madžarskega mesta Papa.

Sneg težave povzroča tudi v vzhodnem delu države. V okrožjih Szabolcs in Hajdu je 47.000 ljudi ostalo brez elektrike, potem ko so zaradi močnega vetra podrta drevesa poškodovala električno napeljavo.

Komentarjev 1
  • Pepe007 19:57 15.marec 2013.

    Pogrešam komentatorje, ki trdijo, da so drugod tudi ob najhujšem sneženju avtoceste kopne in da tega samo DARS ne zagotavlja. Na Madžarskem očitno obstanejo na čisti ravnini...