Slovenija
23 ogledov

Tovšak: "Sodelavec mi je rešil življenje

(Foto: Gregor Katič)
1/11
Žurnal24 main
Pri vhodnih vratih poslovne stavbe Vegrada v Velenju so bombni tehniki res odkrili bombo. Varno so jo odstranili, tako da nevarnosti ni več. Tovšakova zgrožena nad dogodkom.
Več fotografij iz Velenja si lahko pogledaš v GALERIJI.

Jože Senica, vodja kriminalistov na PU Celje, je potrdil, da so bili ob 6.40  obveščeni, da je ob vhodna vrata v poslovno stavbo Vegrada nekdo nastavil eksplozivno telo. "O tem nas je obvestil uslužbenec, ki jo je opazil. Mi smo takoj izpraznili celoten objekt in ga zavarovali ter poklicali dva bombna tehnika iz Ljubljane," je dejal Senica in pojasnil, da je bilo v jutranjih urah v stavbi, v kateri so poleg prostorov Vegrada še drugi pisarniški prostori in lokali, le malo ljudi. Bombni tehniki so ugotovili, da je resnično šlo za bombo. Na Celjskem so sicer v zadnjem letu prejeli pet klicev grožnje z bombo, v letu 2009 je bilo takih groženj deset, da bi pa resnično šlo za nastavljeno bombo, Štajerci ne pomnijo.

Policija lažne grožnje z bombo obravnava kot sum kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, je pojasnil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija. Letos so obravnavali 58, lani 96 in predlani 81 tovrstnih kaznivih dejanj. Vsako prijavo ali grožnjo z bombo policisti preverijo in na kraj dogodka napotijo ustrezno število policistov, kriminalistov ter vodnikov službenih psov in bombnih tehnikov. Slednjih je v slovenski policiji trenutno 14.

Če se pokaže, da je dejansko šlo za nastavljeno eksplozivno telo, potem se, kot pojasnjuje Menegalija, glede na podane okoliščine kriminalistična preiskava vodi v smeri drugih kaznivih dejanj (npr. povzročitev splošne nevarnosti, kaznivih dejanj zoper življenje in telo).

O dogodku poteka obsežna kriminalistična preiskava, pri čemer policija po besedah Senice kroga osumljencev trenutno še nima.

Senica je še potrdil, da je bila proti delavcu Vegradovega podjetja Zekriji Habibović zaradi grožnje enemu izmed vodilnih v podjetju že vložena kazenska ovadba. Zanikal pa je, da bi omenjeni delavec imel pri sebi pištolo. Grozil naj bi le ustno.

Poklicali smo tudi Srečka Čatra, začasnega sindikalista ZSSS v Velenju, ki se zadnja dva meseca intenzivno ukvarja z usodo delavcev, ki že več mesecev čakajo na plače. Prosili smo ga za mnenje glede današnjega dogajanja. Povedal nam je, da se temu ne čudi. "Seveda bo tisti, ki je to bombo nastavil in se, kdo ve, zakaj, odločil za takšno skrajno potezo, zagotovo odgovarjal za svoje dejanje, medtem ko za vodilne, ki so mnoge pripeljali v neugoden položaj, še ne vemo, ali jih bo dosegla roka pravice. Sicer pa do kakšne bombe iz Bosne danes ni težko priti," je za Žurnal24 dejal Čater.

Delavci v Vegradu sicer čakajo, ali bodo v petek res dobili izplačane vse plače, ki jim jih dolgujejo do junija. "Za zdaj je tako obljubljeno, sicer pa se v ponedeljek sestane izvršni sindikat in tam se bomo, če bo prišlo do kakšnih zapletov, odločali o nadaljnjih ukrepih," še pravi Čater.

Tovšakova zgrožena
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je za POP TV povedala, da je zaradi omenjenega incidenta žalostna in da bi − kot je zadevo videla na fotografiji − gotovo snela bombo, saj ne bi vedela, da je bomba.

"Sodelavec mi je rešil življenje,"
je povedala in današnji dogodek ocenila kot grozljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.