Slovenija
192 ogledov

Tovšakova priznala krivdo, Senica ne

Hilda Tovšak Gregor Katič
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je na sojenju zaradi prodaje Delamarisa priznala krivdo.

Na sodišču v Celje je potekalo sojenje zaradi prodaje Delamarisa. Hilda Tovšak je priznala krivdo za očitano kaznivo dejanje že leta 2015, a je bil sporazum sodišču predložen šele februarja letos. Današnje obravnave se Tovšakova ni udeležila, se bo pa sodnica o njenem priznanju in kazni izrekla prihodnji petek. 

Poleg Tovšakove, ki ji je tožilstvo očitalo zlorabo položaja, ker naj bi plačala fiktivne storitve in tako oškodovala Vegrad, so obtoženi še Miro Senica, direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster in tajnica Senice Olga Zaviršek. 

Četverica je obtožena zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu Delamarisa. Gre za okoli 1,4 milijona evrov, ki naj bi jih Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.

Hišne preiskave so v tem primeru potekale julija 2013, obtožnica pa je bila vložena julija 2015. Tovšakovi je tožilstvo očitalo zlorabo položaja, ker naj bi plačala fiktivne storitve in tako oškodovala Vegrad, Senici pa napeljevanje k zlorabi položaja in pranja denarja

Zagovornik Senice Uroš Čop je sodišču predlagal, da se v nadaljevanju postopka na obravnavah med drugim zaslišijo nekdanji člani nadzornega sveta Vegrada, prav tako pa bo obramba dokazovala, da Tovšakova ni zlorabila svojih pooblastil. Obramba zahteva tudi izločitev vseh dokazov, meni pa, da je Tovšakova krivdo priznala pod prisilo, zato naj bi bila kršena tudi pravica Senice do obrambe.

Zagovornik Musterjeve Emil Zakonjšek pa je v primeru, če bo sodišče sprejelo sporazum o priznanju krivde Tovšakove, predlagal njeno zaslišanje, kot tudi zaslišanje tožilca Stanislava Pintarja. Če se bo to zgodilo, pa Zakonjšek pričakuje, da se bo Pintar sam izločil iz postopka.
Pintar pa ocenjuje, da obramba Senice nanj in sodnico Mojco Turinek izvaja pritisk glede omenjenega sporazuma s Tovšakovo.

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 18:05 10.marec 2017.

    da bi pretoćil toliko solza od muke ,kot so jih ubogi psi

  • Lavdan 15:07 10.marec 2017.

    Ta stari slinavec se bo izmazal, čeprav bodo vsi, ki so v godlji z njim, sedeli.