Slovenija
73 ogledov

Tovšakova se mora prhati z ostalimi

Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtoženi Hildi Tovšak. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Hilda Tovšak, nekdanja baronica Vegrada, v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora prestaja 30-dnevni pripor.

V zavodu, kjer Hilda prestaja pripor, so sobe velike devet kvadratnih metrov, vsaka soba ima okno, v njej pa so sanitarije in umivalnik. Prhati se mora skupaj z drugimi ženskami v skupni kopalnici, piše revija Story, ki je podatke dobila na Uradu RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

V priporu v zavodu so večinoma dvoposteljne sobe, priporniki pa so lahko tudi sami v sobi, kar je odvisno od zasedenosti in varnostne ocene za vsakega posameznika. Zavod sicer sprejme 96 oseb.

Pri sebi ima lahko osebne predmete

Priporniki imajo lahko pri sebi in uporabljajo stvari za osebno rabo, higienske pripomočke, sredstva za spremljanje javnih medijev, tiskovino, strokovno in drugo literaturo, denar ter ostale predmete, ki glede na velikost in količino omogočajo funkcionalno bivanje v bivalnem prostoru in ne motijo ostalih zapornikov.

Pravica do osemurnega počitka

Vsak pripornik ima, kot piše Story, pravico do osemurnega nepretrganega počitka na dan. Vsak dan imajo zagotovljeni tudi dve uri gibanja na svežem zraku. Vstajajo ob šesti uri zjutraj, na dan pa dobijo tri obroke. V zavodu je na razpolago tudi knjižnica, kjer si lahko izposodijo knjigo, zagotovljena jim je tudi duhovna oskrba. Če želijo lahko gledajo televizijo, v trgovini pa si lahko kupijo osebne potrebščine, časopise in revije.

Če preiskovalni sodnik dovoli, lahko pod nadzorom pripornika obiščejo tudi sorodniki, zdravnik in drugi. Telefon lahko uporabijo dvakrat na teden, a na svoje stroške, še piše Story.

Komentarjev 10
  • Lavdan 15:22 17.marec 2013.

    Če bi se cele dneve tuširala ne more s sebe sprati vse svinjarije, ki jo je naredila. Morala bi na tromostovju stati privezana na pranger, da bi jo lahko vsi, ki jim je naredila krivico pljuvali.

  • McClain 10:09 17.marec 2013.

    no ja, ce cisto nic ne bo iz vsega tega, malo, malo sole je pa le tehle 30 dni. Baraba pokvarjena.

  • kreten 19:56 16.marec 2013.

    jaz bi ji pa luleka vtaknu v luliko pod tusem