Slovenija
31 ogledov

Tovšakova zahteva novega nadzornika

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Prvi nadzornik Klemen Boštjančič je pripravljen umakniti odstopno izjavo, če bo Tovšakova odstopila. Slednja ne razume, kako je lahko Boštjančič sklical sejo, če je odstopil.

Po poročanju Financ je prva dama Vegrada Hilda Tovšak v svoje prostore poklicala novinarko nacionalne televizije Duško Lah, brez snemalca. Lahova je po srečanju povedala, da se je Tovšakova najprej zjokala, nato pa dejala, da ne razume, zakaj je prvi nadzornik Klemen Boštjančič za ponedeljek sklical sejo nadzornega sveta, "saj je ja odstopil".

Ob tem je še dejala, da bo od državnega lastnika zahtevala novega nadzornika, sama pa bo odstopila z dnem, ko bo sprejet sklep o prisilni poravnavi. Po poročanju Dela naj bi prva dama Vegrada odstopila 3. septembra.

Po razlagi Tovšakove naj bi si država stečaja Vegrada želela zato, ker si vsi želijo polastiti Celovških dvorov in projekta študentskega kampusa za Bežigradom. "Osnova vsega, kar se dogaja v Vegradu, je boj med Zoranom Jankovićem (ljubljanskim županom, op.p.) in Borutom Jamnikom (predsednikom uprave Kada, op.p.)," je še prepričana Tovšakova.

Za novinarje Tovšakova nocoj ni bila dosegljiva, za varen odhod iz uprave stavbe Vegrada pa si je zagotovila družbo vsaj petih varnostnikov.

Nadzorniki podprli prisilno poravnavo
Po poročanju Radia Slovenija se je seja končala okoli pol četrte ure, nadzorniki pa so po burni razpravi podprli program finančnega prestrukturiranja podjetja in predlog Hilde Tovšak za prisilno poravnavo. V sejni sobi pa so nato vse do sedme ure zvečer potekali pogovori med Boštjančičem in njegovim odvetnikom ter Tovšakovo.

Predsednik nadzornikov Klemen Boštjančič je ob sedmi uri zvečer za POP TV dejal, da bo umaknil svoj odstop, če bosta izpolnjena dva pogoja. "To je odpoklic direktorice ali njen odstop in imenovanje nove uprave, ki bo imela mojo podporo," je dejal Boštjančič.

Na vprašanje, ali je Tovšakova podpisala odstopno izjavo, pa je dejal: "To ne vem. O tem se je veliko debatiralo. Posvetovala se je s svojimi svetovalci. Ne vem, ali je podpisala svojo izjavo ali ne," in dodal, da je za ponedeljek ob enajsti uri sklicala sejo in "do takrat se bi moralo jasno vedeti, ali sta dva pogoja izpolnjena".

Kneza ali Babičevo za novega direktorja
Po poročanju Financ je Boštjančič na pogovore pripeljal tudi kandidata za novo vodstvo Vegrada: Sandija Kneza in Branko Babič.

Boštjančič je sicer na seji odstopil, potem ko dva preostala nadzornika Samo Mastnak in Branka Gabrijel nista hotela razpravljati in glasovati o njegovem predlogu razrešitve Tovšakove iz krivdnih razlogov.

Poziv k odstopu Tovšakove
Glede na to, da je zaupanje v direktorico podjetja Vegrad, Hildo Tovšak, dokončno porušeno, bi bila v tem trenutku najboljša rešitev za Vegrad, da nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi. Po mnenju premierja Boruta Pahorja in ministrice za gospodarstvo Darje Radič lahko le nova uprava verodostojno oceni, ali je prisilno poravnavo v družbi Vegrad realno možno izpeljati, in jo v primeru pozitivne ocene tudi izpelje.

Sindikalist Srečko Čater pa je v izjavi za medije povedal, da se je danes želel pogovoriti s Tovšakovo o poplačilu delavcev, ki so že ostali brez službe, vendar sta pogovor zaradi obveznosti Tovšakove preložila na ponedeljek.

Eden od treh nadzornikov, predstavnik delavcev Samo Mastnak, je že včeraj za Finance povedal, da o morebitni razrešitvi direktorice ne namerava glasovati, ker "nima mnenja delavcev".

Na vprašanje, zakaj si ga ne priskrbi v enem dnevu, je dejal: "Smo terenska firma, ni vseh tu." Po poročanju STA se je nadzornikom na seji pridružil tudi svetovalec Tovšakove za prisilno poravnavo Stanislav Droljc.

Finančno prestrukturiranje

Mastnak je že v četrtek napovedal, da se bo zavzel za uvedbo prisilne poravnave, na strani Tovšakove pa je že ves čas tudi Branka Gabrijel, direktorica družbe pooblaščenke Vegrad Naložba, prek katere Tovšakova lastninsko obvladuje 56 odstotkov Vegrada.

Le predsednik nadzornega sveta je glede medijskih nastopov doslej od Tovšakove zahteval čistejšega vina. Kakšno je njegovo stališče do prisilne poravnave, po včerajšnjem srečanju z upniki ni želel povedati.

Kot je sporočil, bo svoje mnenje o dogajanju v Vegradu predstavil po današnji seji nadzornega sveta. Hilda Tovšak je sicer že pred enim tednom mimo nadzornikov in lastnikov na celjsko okrožno sodišče vložila predlog za prisilno poravnavo nad Vegradom.

Križanič: Javnofinančni problem
V primeru Vegrada bo šlo za javnofinančni problem, je ob robu obiska Premogovnika Velenje dejal minister za finance Franc Križanič, ki sicer dogajanja v podjetju, kot je dejal, ne more komentirati, ker nima zadosti informacij. Meni pa, da bo potrebne precej pomoči zaposlenim, in upa, da bo ta pomoč pravi čas stekla.

Minister meni, da mora biti rešitev za podjetja, kakršna že je oziroma bo, sprejeta dovolj hitro, da ne bi ljudje mesece čakali brez ustreznih virov za preživetje.

"Če se sprejme ena rešitev, bo potem država pomagala, če se sprejme druga, bodo potem upniki razbremenili podjetje stroškov. Katera pa je boljša, morajo dejansko vedeti ljudje, ki imajo neposredne podatke, zlasti kakšna je trženjska aktivnost," je dejal minister.

Na novinarsko vprašanje glede svetovanja člana njegovega kabineta Vegradu glede prisilne poravnave pa je dejal, da član kabineta finančnega ministrstva lahko nekemu podjetju svetuje za prisilno poravnavo, če misli, da je to smiselno, da pomaga in rešuje delovna mesta.

Neuradno naj bi šlo za Draga Isajlovića, ki naj bi v času, ko je bil njegov osebni svetovalec v kabinetu ministrstva, svetoval Vegradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.