Slovenija
27 ogledov

Tožilci razmišljajo, kaj naj s Fincem

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Sodišče je, ko je zavrnilo Janševo tožbo proti Berglundu, ocenilo, da je ta pri pripravi filma zgolj uporabil pravico do svobode izražanja.

Dobrih pet let po tem, ko je finski novinar Magnus Berglund tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 v dokumentarnem filmu Resnica o Patrii finske televizije YLE nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo izpostavil kot podkupljivega, še vedno ni jasno, ali bodo Fincu pri nas zaradi tega sodili.


Ljubljansko tožilstvo se namreč že od lanske jeseni odloča, ali bi proti Berglundu vložili obtožnico zaradi žaljive obdolžitve Janše.

Pošto sodišča je ignoriral

Na ljubljanskem sodišču so septembra zaključili preiskavo, ki jo je proti Berglundu zahtevalo tožilstvo. Postopek so v celoti opravili v Berglundovi odsotnosti. "Obdolženi se na pozive sodišča ni odzival, zato ga sodišče ni moglo zaslišati," pojasnjujejo na sodišču. Ker se je Berglund vse od julija 2009, ko je bila preiskava zahtevana, vztrajno izogibal prevzemu sodne pošte iz Ljubljane, je sodišče v tem času na Finsko poslalo dve prošnji za pomoč pri zaslišanju novinarja. A finsko sodišče je zahtevo zavrnilo, češ da "gre za politično kaznivo dejanje ter da je bil oškodovanec v tem času in pozneje aktiven politik", pravijo na sodišču.

Komentarjev 2
  • jezero 13:14 14.april 2014.

    Bo Rosvita posegla v dogajanje v Odmevih. Z novo frizuro seveda.

  • dragec 12:17 14.april 2014.

    Naš lepi plešasti v kratkem predsednik vlade. Komaj čakam, da ponovno pride na oblast in, da se začnem pripravljati za pražnjenje na cesti.