Slovenija
2 ogledov

Tožilec Penko dvignil roke od Oriona

Zaradi pomanjkanja dokazov se tožilec Penko ne želi ukvarjati z afero Orion. Žurnal24 main
Višji državni tožilec Boštjan Penko ne želi vložiti tožbe v primeru Orion. Meni, da ima na razpolago premalo dokazov za začetek kazenskega postopka.

Spomnimo se afere Orion: Afera se je pričela že leta 2004, ko se v javnosti pojavijo številna pričevanja o domnevnih goljufijah finančne družbe Orion, ki se je ukvarjala s posojili na nebančnem trgu. Številne stranke Oriona, ki so pri tej družbi najele posojilo, so trdile, da jih je podjetje zavedlo. Princip poslovanja Oriona je bil tak, da je določeni stranki izdal posojilo, v zameno pa je do trenutka celotnega vračila posojila pridobil lastništvo nad strankino nepremičnino. Če se posojilojemalec ni držal svojih obveznosti, je Orion uveljavil lastninsko pravico nad nepremičnino. In ravno to je povzročilo številne burne reakcije.

Penkovi pomisleki
Penko ne vidi nobenih dokazov, ki bi pričali o zavestni nameri Oriona, da opehari svoje stranke. Slednje pa da so se tudi zavedale, v kakšne posle se spuščajo. Za odstop od pregona se je Penko odločil že 14. februarja, njegovo odločitev pa je na znanje vzel tudi Urad generalne državne tožilke. Urad je med tem že opravil notranjo revizijo Penkovega postopka v primeru Orion ter ugotovil, da je tožilec Penko svoje delo zastavil napačno, na kar ga je urad tudi opozoril. Penko se s temi zaključki ne strinja in jih namerava po pravni poti izpodbijati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.