Slovenija
93 ogledov

Tožilka je razžaljena

Koprska tožilka Janja Hvala (na sliki skrajno desno), ki je vložila predlog za p Žurnal24 main
Predlog za pregon. Vložen proti Borisu Popoviču in časniku Finance, primer prevzeli v Ljubljani.

“Vložila sem predlog za pregon proti Borisu Popoviču, Mestni občini Koper in časniku Finance. Razlog pa je žaljiva obdolžitev davčne utaje,” je za Žurnal24 povedala koprska tožilka Janja Hvala. Primer je prenesen v Ljubljano, kjer omenjeni časnik izhaja, kriminalisti pa že opravljajo informativne razgovore.

6 mesecev zapora (največ) ali denarna kazen grozi tistemu, ki o kom kaj trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, in to stori prek 
medijev.

Iz policijskega zaznamka
Spomnimo: junija, ko je še tekel proces proti koprskemu županu zaradi obtožb davčne utaje v času, ko je bil še podjetnik, so nekateri mediji, med njimi tudi poslovni dnevnik Finance, objavili članke glede domnevne davčne utaje tožilke. Članki so temeljili na policijskem zaznamku pogovora s Hvalovo. Ta je v pogovoru s policisti leta 2003 povedala, da je svojemu stanodajalcu Miranu Laginji sprva plačevala pet tisoč tolarjev najemnine na mesec, nato pa po 45 tisočakov. Laginja je policiji povedal nekoliko drugače – sprva naj bi mu plačevala po 30 tisočakov, nato pa ji je najemnino povišal na 45 tisoč tolarjev. Pogodbe, potrdil o plačilu najemnin ali podobnega nista imela; zadevo naj bi uredila “po domače”, ker sta se poznala. Zaznamek policije je sicer del spisa, ki je nastal, ko je bila Hvalova ovadena, češ da zlorablja svoj položaj na sodišču, na katerem se je za dediščino z bratom Brankom pravdal njen stanodajalec. Ovadba je bila sicer februarja 2004 zavržena.

Koprski župan predlog za pregon komentira v svojem slogu. “Kaj pa bi tožilka sploh hotela? Zdaj se čuti užaljeno … Pa ne bi utajevala davkov! Samo to početje je žaljivo in ne opozarjanje nanj,” pravi župan in dodaja, ali bo sploh še smel povedati kakšno mnenje, ne da bi ga zato 
preganjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.