Slovenija
32 ogledov

Tožilstvo prevzelo odgovornost za napake

Harij Furlan (Foto: Finance) Žurnal24 main
Vrhovno državno tožilstvo je prevzelo odgovornost za napake v zadevi Hilde Tovšak. Generalni državni tožilec bo za Harija Furlana zahteval izdelavo ocene tožilske službe.

Minister za pravosodje Senko Pličanič po prvem pregledu poročila o strokovnem nadzoru v zadevi Hilde Tovšak ugotavlja, da je vrhovno državno tožilstvo prevzelo odgovornost za napake in bo sprejelo ukrepe, da do podobnih primerov ne bo več prihajalo, so sporočili z ministrstva.

Pličanič bo v prihodnjih dneh poročilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja temeljito proučil in zavzel tudi uradno stališče. Ministrstvo za pravosodje bo v okviru svojih pristojnosti tudi v prihodnje sodelovalo pri izboljšanju delovanja sodstva in državnega tožilstva s ciljem zagotavljanja učinkovitejšega pravosodja. Ob tem so spomnili, da se je ministrstvo skupaj s sodstvom temu zavezalo v torek, enako bo ravnalo tudi v primeru tožilstva.

Tožilec bi moral opozoriti na predolg pripor

Nadzor nad specializiranim državnim tožilstvom v primeru Tovšakove je pokazal, da je bila obtožnica vložena preuranjeno in da bi moral tožilec Harij Furlan ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja opozoriti na predolg pripor Tovšakove, je dejal generalni državni tožilec Fišer. Za Furlana bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe.

Moral bi opozoriti

Čeprav je to prvenstveno naloga obrambe, bi moral tudi tožilec v trenutku, ko je spremenil zahtevek za preiskavo v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš), kar je sicer moral storiti, opozoriti, da je pripor zoper obdolženko treba odpraviti, je na novinarski konferenci razložil Fišer. Tovšakova je bila tako v priporu še naprej, čeprav so pogoji zanj odpadli.

"Strokovno tvegana odločitev"

Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi, sicer pa je tudi vodja specializiranega državnega tožilstva, ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele po tem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo. Kot pojasnjuje Fišer, se je tožilec odločil za vložitev obtožnice, čeprav preiskava še ni bila končana, ko se je zavedel, da utegne obdolženka, če pride na prostost, pobegniti. "To štejem za strokovno tvegano odločitev," je poudaril Fišer. Tako je bila obtožnica po njegovih besedah preuranjena in tvegana, ne pa prepozna.

Zahteval izdelavo ocene tožilske službe

Kot je napovedal Fišer, bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe za tožilca. Če je ta ocena negativna, tožilec ne more napredovati, lahko pa tudi izgubi službo, je pojasnil. Prav tako bo Furlanu, ki opravlja tudi delo vodje specializiranega državnega tožilstva, priporočil, naj si pridobi sodelavca, ki mu bo pomagal v tem primeru.

Fišer je poročilo o strokovnem nadzoru že podal tudi ministru za pravosodje Pličaniču, kar je slednji potrdil na omrežju Twitter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.