Slovenija
200 ogledov

Tožilstvo si je premislilo glede primera do smrti pretepenega v Podbočju

Pest Profimedias Fotografija je simbolična.
Primer pretepa v Podbočju febržuarja letos, ko sta 20- in 29-letnik do smrti pretepla 26-letnika, se nad njim izživljala, to posnela in objavila na Facebooku. Tožilstvo je obtožnico prekvalificiralo v umor, prvi narok naj bi bil še pred sodnimi počitnicami, poroča Dnevnik.

Osumljena brutalnega izživljanja nad nemočno žrtvijo, ki je zaradi poškodb kasneje umrla v bolnišnici, 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač, sta bila pred tem obtožena povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Po novem ju obtožnica bremeni umora, storjenega v sostorilstvu, in neupravičenega slikovnega snemanja, prav tako v sostorilstvu. Osumljenca ostajata v priporu, so po pisanju Dnevnika pojasnili na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem.

Njuno izživljanje nad žrtvijo, ki je zaradi poškodb pozneje umrla, so najprej preiskovali kot povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, a so se tožilci na koncu odločili, da ju bodo preganjali zaradi umora, navaja časnik. Ob tem dodaja, da mladeničema za umor na grozovit in zahrbten način grozi od 15 do 30 let zapora, za neupravičeno slikovno snemanje pa je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Umor na grozovit način

Odvetnik Dušan Dornik, ki v kazenskem postopku zastopa Olovca, je za Dnevnik potrdil, da je obtožnica že pravnomočna. "Na obtožnico smo se pritožili, vendar je zunajobravnavni senat sodišča našo pritožbo zavrnil," je povedal Olovčev odvetnik, ki je v preiskavi zahteval tudi oceno sodnega izvedenca psihiatrične stroke glede prištevnosti svoje stranke. Za Dnevnik je pojasnil, da sta psihiater in psihologinja pregledala oba obtoženca, po njegovih besedah pa sta ocenila, da sta bila Olovec in Kovač le zmanjšano prištevna.

To po navedbah časnika pomeni, da sta se svojih dejanj zavedala in sta zato zanje tudi kazensko odgovorna. Na vprašanje o razlogih za zmanjšano prištevnost pa je Dornik za časnik odgovoril: "Alkohol in druge okoliščine." Tožilstvo je po pojasnilih odvetnika zavzelo stališče, da je naj bi šlo za umor na grozovit način, saj naj bi žrtev trpela hude bolečine. Tožilstvo je po njegovih besedah sicer ocenilo, da pri umoru ni šlo za direktni naklep, temveč za eventualni naklep, kar je spodnja meja pri dokazovanju naklepa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • primc 07:54 15.junij 2017.

    Hehe...če bi imeli kaj izkušenj s tožilci, bi videli da jih je kar nekaj odstotkov pravih dinozavrov....tako po znanju, agilnosti in pameti....

  • Avatar praufo
    praufo 12:46 14.junij 2017.

    več ali manj je bilo že na kraju samem vse jasno, pa še zelo dokumentirano je ...to se je dogajalo februarja, sedaj smo v juniju, tožilstvo zato, da to pogrunta, rabi štiri (4) mesece, ponavljam štiri mesece, do sodišča ...prikaži več pa še nista prišla ... kaj dela tale naša pravno sodna oblast toliko časa, ne razumem, me pa res zanima, če kdo razume kaj dela ... se pa ne bi čudil, če bo primer padel v vodo, mogoče zaradi napake v postopku, mogoče bo celo zastaral, namreč začenja se čas počitnic, itd, itd ... živela slovenija !

  • Majazmaja 11:18 14.junij 2017.

    Smrt kot posledica nesrečnih okoliščin, umor, uboj ... Direktni naklep, eventuelni naklep ... 15 do 30 let ... Pa kaj tem ljudem na sodiščih ni jasno? Žrtev sta zvabila na samo z namenom, da se nad njo izživljata in jo ...prikaži več na koncu ubijeta. A to ni direktni naklep in 40 let aresta?