Slovenija
23 ogledov

Tožilstvo vložilo obtožnico zoper Cekuto in Zupana

Cekuta je dejal, da denar ni povezan s Patrio. (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Vrhovno državno tožilstvo je po končani sodni preiskavi v t.i. zadevi Patria II. danes vložilo obtožnico zoper Jureta Cekuto in Petra Zupana, so potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu. Obtožnica jima očita trgovanje s podatki, ki so bili neupravičeno posredovani z ministrstva za obrambo.

Kot je v odgovoru zapisal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.

Podlaga za vložitev obtožnice je dokumentacija iz treh držav, "ki kaže, da je šlo zgolj za navidezne gospodarske posle trženja, dejansko pa za pridobitev velike vsote denarja na podlagi podatkov, ki so bili še pred razpisom neupravičeno izročeni Patrii zaradi plačila velike premoženjske koristi," so navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

Nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen je decembra na zaslišanju na Okrajnem sodišču v Ljubljani za Jureta Cekuto povedal, da je v projekt Patrie v Sloveniji prišel kot pomočnik Wolfganga Riedla, njegova naloga pa je bila pomagati Patrii vzpostaviti kontakt z ministrstvom za obrambo (Mors), še posebej z brigadirjem Petrom Zupanom.

Za slednjega je Niittynen pojasnil, da je nekoč na obrambnem ministrstvu sodeloval pri nabavi vojaške opreme, "vendar pri našem projektu ni imel pomembne vloge". Povedal je še, da lahko iz poročil, ki sta mu jih pošiljala Cekuta in Riedl, sklepa, da sta od Zupana dobivala informacije, nima pa dokazov o tem, da je bilo temu res tako.

Izvršeno plačilo med 400.000 in 500.000 evri

Vrhovno državno tožilstvo v današnjem pojasnilu govori o plačilu med 400.000 in 500.000 evri, ki je bilo "izvršeno za podatke, ki so bili neupravičeno, le zaradi plačila, posredovani iz Morsa". Ta denar pa naj bi prejel Cekuta.

O spremembah v obtožnem predlogu zoper obtožene v zadevi Patria Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Antona Krkoviča, Ivana Črnkoviča in Walterja Wolfa pa so na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnili, da ne spreminjajo vsebinskih očitkov sprejetja obljube nagrade, ampak gre zgolj za izpustitev ali prilagoditev nekaterih elementov, ki pomenijo pojasnitev in sodijo v obrazložitev.

Točneje, glede neugotovljenega načina sprejetja obljube nagrade je sedaj pojasnjeno, da ni ugotovljen komunikacijski način, ki pa ne vpliva na obstoj kaznivega dejanja, "saj ni pomembno, ali je obljuba nagrade sprejeta preko elektronske pošte, telefonskih ali neposrednih osebnih stikov", so pojasnili na tožilstvu.

Vrhovno državno tožilstvo je bilo sicer danes tudi obveščeno, da je finsko državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi najhujših oblik korupcije zoper vodilne uslužbence v Patrii prav v zvezi s slovenskim projektom.

Komentarjev 5
  • tomazz 09:56 19.december 2012.

    Sam da ne bodo (tudi) finski dokazi neveljavni ...

  • dragec 08:50 19.december 2012.

    kAJ PA JANŠEVIĆI, KRKOVIĆI, ZAGOŽENOVIĆI, .........

  • franke 18:45 18.december 2012.

    FINCI IMAJO JAJCA. NE PA NAŠA SKURUNPIRANA SLOVENIJA Z JANŠEM IN PAHORJEM NA ČELU. BANDA SPELJITE SE ŽE ENKRAT.