Slovenija
358 ogledov

Tragedija, ki je ne bodo nikoli pozabili

(Foto: Tamara Barič)
1/32
Žurnal24 main
Okrešelj. Pohoda v spomin na tragično nesrečo pred 13 leti se je udeležilo okrog 300 ljudi. "Zame so junaki, ki so lahko za vzor vsem," je na spominski slovesnosti dejal vodja Letalske policijske enote.

Pohod, s katerim se člani policije in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) že 13 let spominjajo na izgubo petih vrhunskih reševalcev in letalcev, je znova privabil številne. Na Okrešelj se je tako povzpelo okrog 300 ljudi, med njimi veliko mladih, je zadovoljno ugotavljal prvi mož policije Janko Goršek in dodal: "Ta slovesnost mi pomeni veliko, ker tako na simboličen način izkažemo pozornost svojim kolegom, ki se trudijo v gorah."

Fotografije s pohoda in spominske slovesnosti si lahko ogledate v galeriji.

V pogorju Savinjskih Alp smo namreč 10. junija 1997 med usposabljanjem članov GRZS izgubili pet vrhunsko usposobljenih reševalcev in letalcev. Jani Kokalj, Mitja Brajnik, Luka Karničar, Rado Markič in Boris Mlekuž so v bližini Okrešlja (pod Tursko goro) vadili reševanje s helikopterjem. Ko so med vajo dva reševalca letalca z vitlom dvigali v helikopter, je med helikopterjem in sidriščem ostala povezava, ki je s sidrišča odtrgala vseh pet reševalcev letalcev. Vrvica njihove teže ni vzdržala, zato so padli v globino.

Poleg spomina na tragedijo je ta pohod tudi izvrstna priložnost za "team building", da se reševalci in policisti družijo med seboj in tako okrepijo sodelovanje.
Janko Goršek

Tudi letos je bila na Okrešlju sveta maša, daroval jo je vikar slovenske policije Janez Novak, ki je dejal: "Po tej nesreči je bila vera omajana, ljubezen pa je ostala. Zdaj s tiho molitvijo prosimo, da nas ljubezen poveže z Luko, Miho, Janijem, Radom in Borisom."

Trpko spoznanje izgube vzornika
Številni navzoči so tako ali drugače povezani s ponesrečenimi. Zato tudi verjamejo, da je tradicionalen pohod in spomin na njih najmanj, kar v bistvu lahko naredijo. "Osebno me je novica o nesreči ujela med usposabljanjem. Trpko je bilo spoznanje, da sem izgubil vzornika in kolega Brajnika. Zame so vsi junaki, ki so lahko vzor vsem," meni vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj.

Vabljeni tudi k branju članka Nobena sezona tako kruta kot zadnja.

Bridek spomin, ki ga ne bodo pozabili
"Okrešelj je bridek spomin. Tudi sam sem se takrat udeležil vaje. Ko vidiš, da ti prijatelji letijo na tla, je to nekaj, česar ne moreš pozabiti − za vedno ti ostane v spominu," pa je o tragičnem dogodku dejal vodja gorske policijske enote Robert Kralj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.