Slovenija
53 ogledov

Tragedija se lahko zgodi tudi pri nas

V pravilnikih vrtcev o varnosti otrok piše, da so delavci vrtca osebno odgovorni Žurnal24 main
Tragedija v Belgiji, kjer je moški vstopil v vrtec in ubil dva otroka in vzgojiteljico, bi se lahko zgodila tudi pri nas. Veliko vrtcev namreč svojih vrat čez dan ne zaklepa.
 

Kamere da ali ne

Nekatere vzgojiteljice in starši pozdravljajo idejo o kamerah nad vhodi v vrtec, drugi pa menijo, da ima lahko prevelika zaščita na otroke negativen vpliv. Menijo, da vrtci varnostnika ne potrebujejo, kajti ponekod ne bi bil dovolj en sam. Večina vrtcev ima namreč več vhodov.

To so opažanja številnih zaskrbljenih mamic, ki menijo, da bi se morale varnostne razmere nemudoma izboljšati.

"Pri nas so zjutraj, ko vozijo starši otroke v vrtec, odprta vsa vhodna vrata, nato pa jih zaklenejo in ostane odklenjen samo glavni vhod. Skozi tega pa lahko pride vsaka odrasla oseba. Kljuka je dvignjena na višino 1,7 metra, zato otroci skozi glavni vhod ne morejo oditi sami. Glede otrok je v vrtcu zelo dobro poskrbljeno, je pa res, da lahko vsak pride noter,"
je povedala mamica, katere hči obiskuje vrtec v Tolminu.

Zaskrbljena mamica, ki ima otroka v enem izmed ljubljanskih vrtcev pa je za zurnal24. si dejala: "Vhodna vrata v vrtec so zjutraj odprta oziroma jih lahko odpre vsaka odrasla oseba. Iz mojih izkušenj vem, da jih niti čez dan ne zaklepajo. V igralnice se ne da priti tako zlahka, ker je vsak vhod opremljen z domofoni, je pa res, da včasih vzgojiteljice niti ne vprašajo kdo zvoni in po katerega otroka je prišel eden od staršev. Menim, da bi v vrtec lahko prišel kdorkoli."

"V našem vrtcu je zaklenjena samo ograja, saj naj bi vrata inšpekcija prepovedala zaklepati zaradi požarne varnosti. Povem lahko le, da je en otrok že pobegnil iz vrtca, nazaj pa ga je pripeljala policij
a," je bila ogorčena mamica, katere otrok obiskuje vrtec Šmarje. Poklicali smo ravnateljico v vrtec Šmarje pri Jelšah, ki nam je dogodek potrdila. "Neljubi dogodek se je zgodil pred dvema letoma, takrat smo se tudi pogovorili s starši, ki so povedali, da so z vzgojiteljicama, ki se jima je to pripetilo, nadvse zadovoljni. V podrobnosti se ne bom spuščala, povem lahko le, da se lahko kaj takšnega zgodi vsakemu," je dodala ravnateljica Marta Drofenik.

Ravnateljice povečini zadovoljne
Vodje vrtcev so z varnostjo otrok povečini zadovoljni, toda menijo, da bi lahko z določenimi ukrepi na tem področju dosegli še večjo varnost.

"Ograjo pred vrtcem zaklepamo dopoldan, načeloma takrat, ko smo z otroki zunaj. Ograja se odklene, ko starši prihajajo po otroke. Alarm imamo, toda vklopljen je le ponoči. Mogoče bi bilo dobro, če bi imeli okrog vrtca postavljene kamere, saj bi imeli tako nadzor nad tem, kaj se izven vrtca dogaja,
“ je za zurnal24.si povedala Alenka Nemanič, vodja enote Čardak vrtca Otona Župančiča v Črnomlju.

Renata Hojs, ravnateljica VVZ Antona Medveda v Kamniku, pa je dejala, da imajo trinajst lokacij, na katerih delujejo, in da so te različno varovane. "Na nekaterih lokacijah so domofoni in so vrata zaklenjena, zato morajo starši pozvoniti, da jim lahko vzgojiteljice odklenejo. Tudi manjše enote so zaklenjene. V nekaterih enotah bo treba poskrbeti za določene varovalne sisteme, ker nimamo vseh enot varovanih z domofoni in alarmnimi napravami. Smiselno bi bilo imeti kamere pred vhodom v vrtec, saj le tako lahko poskrbimo za varnost na vratih," je še povedala.

Tatjana Prešeren, ravnateljica vrtca Hans Christian Andersen v Ljubljani pa nam je zaupala: "Ravno preučujemo zapisnik o pregledu šolske inšpekcije, ki je ugotovil, da imamo vse urejeno v skladu s predpisi. Skratka, otroci sami ne morejo ven iz vrtca, ker so vsa vrata zaklenjena. Kar se odraslih tiče, brez da bi bili opaženi ne morejo noter, ker so vsi vhodi opremljeni z domofoni in morajo povedati kdo so, ter po katerega otroka so prišli. Menim, da je za varnost poskrbljeno kolikor se da."

Izrednih primerov ni mogoče preprečiti
V pravilnikih vrtcev o varnosti otrok piše, da so delavci vrtca osebno odgovorni za varnost otrok v vrtcu. Njihova dolžnost je nenehno bedeti nad otroki in zagotavljati, da ti niso nikoli sami. Puščanje otrok samih se šteje kot hujša kršitev delovne dolžnosti. Nikjer v pravilnikih pa nismo zasledili, kakšni so varnostni ukrepi glede nadzora ograje, ki varuje vrtec, ter glavnih vhodov, ki vodijo v igralnice. Na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport so za zurnal24.si povedali, da je za zunanjo ureditev, urejanje in investiranje v prostor v največjem deležu odgovorna lokalna skupnost, ki mora investirati v varnost.


"Sodoben vrtec mora zadostiti vsem kriterijem varnosti, čeprav je, roko na srce, še vedno najbolj pomembno, kako svoje delo opravijo zaposleni. Morda vrtcem v prihodnosti res ne bo kazalo drugače, kot da se dodatno opremijo tudi z drugimi zaščitnimi sredstvi, kot so kamere, zaposlitvijo varnostnikov, vendar upamo, da je do take odločitve še daleč. Pa tudi ob še tako veliki investiciji v varnost je to še vedno samo relativna varnost. Izrednih primerov na tak način v celoti ni mogoče preprečiti," so še povedali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.