Slovenija
4072 ogledov

Tragično slovo mladega plezalca pri nas

Gore gorska nesreča gorski reševalci GRS Fotografija je simbolična.
Včeraj so v iskalni akciji našli mrtvega 34-letnega pogrešanega plezalca, ki se je odpravil plezat na Gradiško Turo nad Vipavo.

Policisti so ugotovili, da je plezal po plezalni smeri imenovana Supernova in po približno 50 metrih plezanja v lažjem delu smeri iz neznanega vzroka padel in omahnil v globino v smeri izhodišča. Ko so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, je plezalec zaradi hudih telesnih poškodb na kraju umrl.

V iskalni akciji so poleg policistov Policijske postaje Ajdovščina med drugim sodelovali tudi policisti gorske policijske enote Policijske uprave Nova Gorica, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin in reševalci GRS Ljubljana. V iskanje pogrešanega je bil vključen tudi helikopter slovenske policije z dežurno ekipo GRS z Brnika.

Med iskalno akcijo so pogrešanega, ki ni kazal znakov življenja, ob 14.27 našli približno 100 metrov severno od cerkice sv. Nikolaja pod stenami t. i. Draške Ture. Kasneje je njegovo smrt na kraju potrdila zdravnica Zdravstvenega doma Ajdovščina. Odrejena je bila sanitarna obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti pokojnega.

O tragičnem dogodku so policisti obvestili tudi preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti Policijske postaje Ajdovščina bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
 • Kmodri 15:20 03.junij 2023.

  Kdo pleza ali se ukvarja z alpinizmom mora vzeti v zakup, da gre lahko kaj hitro narobe in da narave ne moreš imeti v oblasti. Npr. oprijem popusti pod težo plezalca in potem je kar je.

 • Toma 14:43 03.junij 2023.

  Za plezalce bi moral biti težak tečaj z izpitom, ki ga naredi le tak, ki bi ga tudi k tjulnom rade volje vzeli!

 • Avatar Jud_Süß
  Jud_Süß 10:23 03.junij 2023.

  Ne bi smel iti sam. No way. Če ni dobil soplezalca, da bi ga varoval, bi pač moral prestavit. Morda je bil tip celo živ, ko je padel dol, in bi mu pravočasna zdravniška oskrba rešila živleje.