Slovenija
12 ogledov

"Traven izrabljal neodvisnost"

Traven s seboj ne bo vzel Kerčmarjeve. (Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed) Žurnal24 main
Združenje novinarjev in publicistov meni, da so v ozadju odpusta Bojana Travna z mesta odgovornega urednika oddaje Svet na Kanalu A politični vplivi. Pro plus ostro zavrača obtožbe.

Združenje novinarjev in publicistov je ogorčeno, ker je vodstvo Pro Plusa prekinilo sodelovanje z Bojanom Travnom. Menijo namreč, da za vsem tem stoji podobna politična struktura kot lanskega junija ob ukinjanju oddaje Trenja.

 

 

Predsednik Društva novinarjev Grega Repovž pa je za STA dejal, da se bo z odhodom Travnakončalo psevdo novinarstvo v Svetu na Kanalu A. Njihovo delo je označil za ''populistični žurnalizem''.

 

Vse ožja medijska svoboda

 

"Informativna oddaja Svet je bila svetovnonazorsko zelo uravnotežena, z nekaterimi novinarskimi prispevki pa zelo kritična do aktualne vlade in vladajoče koalicije, zato je verjeti, da gre pri odstavitvi za politična ozadja," je prepričan Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov.

 

Ker je Traven že pred tedni opozarjal na pritiske vodstva medijske hiše, je Kršinar zdaj še toliko bolj prepričan, da skušajo vplivni posamezniki iz ozadja vplivati na številne medije, zaradi česar se medijska svoboda v Sloveniji vse bolj oži.


"Traven izrabljal uredniško neodvisnost"

 

"Ostro zanikamo poseganje v svobodo izražanja. Pri urednikih, novinarjih, voditeljih in vseh ostalih sodelavcih, ki bdijo nad pripravo novic na Pro plus, se je vseskozi spodbujala nepristranskost, profesionalnost in suverene uredniške odločitve. Nikoli v 15-letni zgodovini hiše ni imela vpliva na poročanje in poslovanje nobena politična, gospodarska ali civilna opcija," odgovarjajo na Pro plusu.

Ostro zanikamo, da bi k prekinitvi pogodbe z odgovornim urednikom Bojanom Travnom botrovali kakršni koli politični, gospodarski ali drugi pritiski. Kot gospodarska družba pa imamo kot vsako drugo podjetje pravico, da izberemo svojo ekipo ljudi, ki omogočajo uspešen razvoj podjetja.
Pro plus

 

Poudarjajo tudi, da je imel Bojan Traven popolno novinarsko svobodo. "Dokaz o njegovi avtonomnosti je navsezadnje tudi objavljeni intervju z Bojanom Travnom v Vikendu, v katerega kljub temu, da smo bili z njim pred objavo seznanjeni, nismo posegali. Je pa Bojan Traven kot urednik novinarsko svobodo in uredniško neodvisnost pogosto izrabil, ignoriral temeljna načela  novinarske etike, kršil svobodo do zasebnosti in na druge nedovoljene načine posegal v osebnostne pravice posameznikov. To so večkrat prepoznala številna sodišča, za kar je Pro plus plačal nemalo odškodnin in denarnih kazni, pa tudi Novinarsko častno razsodišče v svojih razsodbah."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.