Slovenija
12 ogledov

Trdega oreha še niso strli

Janez Posedi Žurnal24 main
Del sindikata javnega sektorja in vlada tudi na današnjih pogajanjih niso prišlo do dogovora glede vsebine aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in spremljajočega plačnega dogovora.

Po sklenitvi sporazuma o zamrznitvi stavke so se pogovori o elementih aneksa in dogovora znova vrnili za pogajalsko mizo, kjer na vladni strani dialog s sindikati vodi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Na sindikalni strani se pogajanj udeležujejo predstavniki vseh 29 reprezentativnih sindikatov, torej tudi sindikatov, vključenih v pogajalsko skupino Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj in ki so bili poleti z vlado že pripravljeni na dogovor. Glede na nove okoliščine pa se bodo tudi sindikati konfederacije o podpisu znova odločali.

Sindikati iz pogajalske skupine pod vodstvom Janeza Posedija, ki so sodelovali v stavki, se z vladno stranjo razhajajo v pogledih na odpravo plačnih nesorazmerij. Medtem ko bi vlada želela tako tretji kot četrti del odprave plačnih nesorazmerij vezati na gospodarsko rast, je ta del sindikatov prepričan, da se o tretji četrtini ni več mogoče pogajati.

Kot so pojasnjevali v preteklih dneh, so se o tem lahko pogajali le do 1. oktobra, po tem datumu pa ne več, saj gre za pravico, ki izhaja ne le iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor, ampak tudi iz pogodb o zaposlitvi posameznih javnih uslužbencev.

Danes, je povedal Posedi, o odpravi nesorazmerij niso govorili, saj ministrica za javno upravo na pogajanjih ni bila navzoča. Kot še dve vprašanji, ki sta predmet pogajanj, pa je omenil usklajevanje z inflacijo in napredovanja.

S sindikati, ki so vključeni v stavkovni odbor, medtem potekajo še ločena pogajanja o preostalih stavkovnih zahtevah, ki pa so bliže dogovoru. V četrtek naj bi se namreč o tem že sporazumeli. Dogovor, katerega vsebine še niso razkrili, pa naj bi podpisali na začetku prihodnjega tedna.

Za pogajanja o vseh odprtih vprašanjih so si sicer s sporazumom o zamrznitvi stavke vzeli en teden časa, do vključno 13. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.