Slovenija
15 ogledov

Trdina edini z izgubo

Vesna Dular, direktorica KC Janeza Trdine, predlaga, naj večji del izgube pokrij Žurnal24 main
Javni zavodi. Vseh 23 – razen Kulturnega centra Janeza Trdine – lani poslovalo pozitivno.

Novo mesto. Javni zavodi s področja družbenih dejavnosti so lani večinoma poslovali z minimalnim presežkom prihodkov nad odhodki – v pozitivno smer izstopajo zdravstveni dom in Dolenjske lekarne Novo mesto, v negativno pa Kulturni center Janeza Trdine (KC).

Ker občina ni dala
Vesna Dular, direktorica KC, pravi, da bi tudi KC sicer lahko posloval pozitivno, vendar je vprašanje, ali bi potem dvorana danes še lahko delovala. “V 15 letih ni bilo v opremo vloženega niti evra, zato sta odpovedovali tonska in lučna tehnika. Ker občina ni imela denarja za vzdrževanje, smo kot investitor vstopili namesto nje in v dveh letih za to porabili 63 tisoč evrov,” pojasnjuje Dularjeva.

49 tisoč evrov izgube je lani pridelal KC Janeza Trdine.

Najbolje v zdravstvu
Med najdobičkonosnejše novomeške javne zavode bi lahko vpisali Dolenjske lekarne Novo mesto, ki so poslovno leto končale z nekaj manj kot 300 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki, ter zdravstveni dom, ki se je še pred leti utapljal v rdečih številkah, lani pa imel 360 tisoč evrov presežka prihodkov.

V zlati sredini so poleg drugih osnovne šole, oba vrtca, Dolenjski muzej Novo mesto, knjižnica Mirana Jarca, Anton Podbevšek Teater, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto in Agencija za šport Novo mesto.

Lahko bi bilo drugače
Ana Bilbija, vodja odbora občinskega sveta za proračun in finance, opozarja, da bi bil lahko nabor pozitivnih rezultatov večine javnih zavodov bistveno slabši: “Zavodi lahko amortizacijo odpisujejo v breme ustanovitelja, kar je sicer v skladu z zakonom, a to pomeni, da se zažirajo v kapital občine. Nekega dne tega kapitala zato preprosto ne bo več.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.