Slovenija
15 ogledov

Trdita, da je bil nesporazum

Karl Erjavec Anže Petkovšek
Desus. Erjavcu ni uspelo odstaviti Jasniča, a bo moral ta odstopiti z druge funkcije.

Ljubo Jasnič bo ostal generalni sekretar stranke Desus, vendar se bo moral zato umakniti z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, so salomonsko sklenili na včerajšnjem svetu stranke.

Glasovanju so se izognili

Odločitev je posredna nezaupnica predsedniku stranke Karlu Erjavcu, ki je predlagal Jasničevo zamenjavo z Nikom Abrahamsbergom. Erjavec je sicer poudaril, da včeraj razrešitve oziroma glasovanja o zamenjavi, ki jo je sicer sam napovedal pred dvema tednoma po srečanju izvršnega odbora, ni predlagal – svet naj bi le z razpravo iskal najboljšo rešitev za boljše delovanje stranke. Prav tako ni bilo glasovanja o zaupnici Erjavcu.

Dve funkciji sta preveč

“Najin dogovor pred sejo izvršnega odbora je bil, da obeh funkcij ne more opravljati, ker je to fizično nemogoče. Predlagal sem – tako sem tudi jaz razumel –, naj opravlja funkcijo državnega sekretarja,” je ozadje domnevnega nesporazuma pojasnil Erjavec. “Generalni sekretar je razumel, da bi dobil pomoč, da bi imeli še enega izvršnega sekretarja, vendar jaz nisem za takšno rešitev, ker se razprši odgovornost,” je dodal. Tudi Jasnič je dejal, da je šlo za nesporazum.

Jasnič bo moral o umiku z mesta državnega sekretarja obvestiti predsednika vlade. Poskušal se bo sporazumno dogovoriti za razrešitev, stranka pa bo predlagala, naj bo skrbnik koalicijske pogodbe še naprej kdo iz njihovih vrst.

Grožnja Erjavcu

Za zdaj tudi ne bo izrednega kongresa Desusa. Oktobra bo le klavzura o delu stranke v vladi, maja prihodnje leto pa redni kongres. Nekateri odbori bi takrat lahko za predsednika predlagali prav Jasniča. Ta je na ta namigovanja odgovoril: “Smo demokratična stranka, postopki bodo odprti, vsak član stranke pa ima možnost kandidirati.” Erjavec pa je prepričan, da na terenu nima težav s podporo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.