Slovenija
67 ogledov

Trditev ministrice "Košarica pravic ostaja enaka" ne drži

zdravje Saša Despot
Čeprav je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc trdila, da se košarica pravic zavarovancev z novo zakonodajo ne spreminja, to ne drži.

Glede na predlog zakona o zdravstvenem varstvu in in zdravstvenem zavarovanju, zdravstvena blagajna ne bo več zagotavljala kritja stroškov zdravljenja medicinskih zapletov, ki so nastali po posegih, ki jih je zavarovanec opravil pri zasebniku, torej zunaj zdravstvene mreže.

Operacija krčnih žil | Avtor: Profimedias Profimedias
Najbolje si lahko ukinitve te pravice predstavljamo, če se spomnimo primera Janeza Zimmermanna, ki je sprva opravljal operacije krčnih žil v zasebni ambulanti v Sloveniji, bolnike pa so zaradi razjed, sepse in okužb "popravljali" slovenski zdravniki. Po novem predlogu zakona bi tako morali pacienti tovrstne operacije plačevati sami.

Ministrica zavajala?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer na včerajšnji novinarski konferenci zagotovila: "Pravic iz košarice ne zmanjšujemo." Vendar pa je ministrstvo v predlogu zakona opredelilo 17. kategorij, ki so izvzete iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nekatere med njimi so stare (alternativno zdravljenje), večina med njimi pa je novih, oziroma natančneje opredeljenih.

pravice | Avtor: MZ MZ

 

Pravice do drugega mnenja, kritega iz zdravstvenega zavarovanja, ni več

Predlog zakona ukinja pravico do drugega mnenja, ki ga je bilo doslej, na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja mogoče dobiti brezplačno, Pravica je bila sicer že zdaj okrnjena, saj je omogočala pridobitev drugega mnenja v isti zdravstveni ustanovi, ker se je bolnik že zdravil oziroma v drugi zdravstveni ustanovi znotraj javne mreže zdravstva, če zavod, kjer se je zdravil, te pravice ne more zagotoviti.

Krvodajalci brez povračila nadomestila za plačo

Zakon ukinja tudi nadomestilo plače za dan darovanja krvi. Po zakonu o delovnih razmerjih iz leta 2003, ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. Delavcu je tako pripadal en prost dan, stroške tega je krila zdravstvena blagajna. Ali bo pravica ostala, vendar je ne bo več kril ZZZS, še ne vemo.

Oslovski kašelj  | Avtor: Profimedias Profimedias

Zakon med drugim ukinja pravico za povrnitev stroškov pri boleznih, ki neposredno izhajajo iz opustitve cepljenja. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Ali bodo določene pravice krite iz drugih virov (proračuna) ali pa bomo za njihovo uveljavitev plačevali dodatna zdravstvena zavarovanja pri zavarovalnicah, ki so doslej pobirale dopolnilno zdravstveno zavarovanje (Vzajemna, Adriatic Slovenica in Triglav zavarovanje), še ni znano.

sergeja.hadner@zurnal24.si 

Komentarjev 12
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:40 22.januar 2017.

    A si šele zdej pogruntal... rabiš en cajt. Ni samo cepljenje tu not (ki je že zdaj sporno, ker se ne izplačujejo odškodnine, epilepsije in podobno pa se sploh ne upošteva kot stranski učinek, čeprav je v navodilih JASNO zapisano ...prikaži več kot možen zaplet), ampak še 16 ostalih skropucal.

  • Janez_53 09:25 21.januar 2017.

    Veš, francl12, če niti tega ne veš, da se pridevnik "slovensko" tudi v resnici piše z malo začetnico in pišeš o "skoprimirani" deželi, česar živ krst ne razume, potem najbrž težko razumeš kakšne zahtevnejše zadeve. In tudi mati Slovenija ne ...prikaži več more biti ponosna nate.

  • Plavi-mil 09:09 21.januar 2017.

    Tole talanje BOMBONČKOV presega že vse meje, saj nismo v vrtcu.