Slovenija
24 ogledov

Treba je biti pozoren na psihološke teste!

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bojan Dobovšek ne pripisuje posebnega pomena dejstvu, da je bil strelec na policista v Litiji pripadnik Slovenske vojske.

Strokovnjak na področju varnostnih ved Bojan Dobovšek po včerajšnjem dogodku v Litiji, ko je pripadnik Slovenske vojske streljal na policista v uniformi, vendarle opozarja, da je treba biti pri poklicih, ki imajo opravka z orožjem, pozoren na psihološke teste ob samem sprejemu v službo in jih tudi nato bolj spremljati.

Profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru poudarja, da se lahko posameznik ne glede na poklic odzove na določen način, zato poklicu storilca ne pripisuje posebnega pomena.

Po mnenju Dobovška so običajni policijski postopki, kot je preverjanje vozila, lahko "zelo normalni", v posameznih okoliščinah pa se tudi ti spremenijo v tvegano okolje. "Ker se dolgo nič ne zgodi, ljudje, ki te postopke izvajajo, malo pozabijo na varnostne ukrepe," je dodal. Sicer pa ocenjuje, da je delo policistov izjemno nevarno.

"Tisti, ki ga ustavljaš oziroma preverjaš, je lahko ravno takrat v kakšnem kriminalnem poslu in misli, da je bil ujet. Zato se tudi odzove, kakor se," je še pojasnil.

Včerajšnje streljanje na policista v uniformi ni prvo v naši državi, pred leti je v Kočevju prišlo že do smrtne žrtve med policisti. Vojak, ki je streljal včeraj, sicer ni uporabljal službenega orožja.

Ustreljeni policist, oče dveh otrok, se v ljubljanskem kliničnem centru še vedno bori za življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.