Slovenija
6 ogledov

Trebanjci zategujejo pas

V okleščenem proračunu med projekti v ospredju ostaja Celo Globoko, center za ra Žurnal24 main
Proračun. Zaradi krize varčevanje na vseh področjih. Denarja bo manj tudi za zdravstvo in šolstvo.

Trebanjski občinski svet je v prvi obravnavi sprejel predlog letošnjega proračuna, ki predvideva 15 milijonov evrov prihodkov, 17,4 milijona evrov odhodkov in 1,5 milijona evrov zadolževanja.

Kar se je dalo
V letu zaostrovanja gospodarske krize smo na vseh področjih, kjer je bilo mogoče, zmanjšali porabo, vendar ne pri socialnih programih in programih za zaposlitev,” je pojasnil župan Alojzij Kastelic. Med drugim naj bi društva in krajevne skupnosti (KS) dobili približno 35 odstotkov denarja manj. Med najpomembnejšimi investicijami so nadaljevanje projekta Cero Globoko, dokončanje občinskega prostorskega načrta, obnova in dozidava podružnične šole v Dobrniču, dokončanje kanalizacijskega sistema Veliki Gaber, izgradnja dveh rezervoarjev in nov vrtec v Trebnjem.

Kaj bo z vrtcem?
Med razpravo na seji so svetniki koalicije že opozorili na nekatere pomanjkljivosti. Po mnenju Jožeta Povšiča, občinskega svetnika Neodvisnega demokratskega kluba, bi se morala gradnja kanalizacijskega sistema v Štefanu začeti že letos. “Nanjo se bo navezalo tudi podjetje TPV Velika Loka. V načrtu imajo širitev in nova delovna mesta,” je pojasnil.

Družbene dejavnosti- sredstva oklestili. Na področjih oddelka za družbene dejavnosti so v predlogu proračuna sredstva, ki se delijo na javnih razpisih, večinoma znižana za od 30 do 40 odstotkov. Investicije v zdravstvu letos niso načrtovane. Za kulturo so sredstva na lanski ravni, za knjižnično dejavnost pa zmanjšana. Za vrtce in šole so predvidena sredstva le za najnujnejša dela, za dodatne programe pa so zmanjšana.

Po mnenju Marjana Petra Pavlina, občinskega svetnika NSi, novogradnja vrtca v Trebnjem ni jasno opredeljena. “Treba bi se bilo odločiti, ali se podeli stavbna pravica ali pa gre občina v lastno investicijo,” je izpostavil.

Preveč so jim vzeli
Pomisleke so imeli tudi svetniki opozicije. Silvester Prpar, občinski svetnik SLS, sicer pa predsednik KS Dobrnič, je v imenu vseh KS izrazil nezadovoljstvo s predvidenimi sredstvi. “Strinjamo se, da zaradi krize dobimo manj, a le za toliko, za kolikor je manjši proračun v primerjavi z lanskim,” je poudaril. To pomeni za približno 20 odstotkov.

Po mnenju Janeza Slaka, občinskega svetnika LDS, predlog proračuna sploh ni zrel za javno razpravo. “Ker je preveč potrošniško naravnan na javnih odhodkih in je zelo oklestil programe KS in društev,” je pojasnil.

Med javno razgrnitvijo se bodo po navedbah župana v sklopu svetniških skupin poskušali uskladiti, da bi proračun sprejeli v čim krajšem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.