Slovenija
67 ogledov

Trebuh in spolnost

"Telo je kot mesto, ki ima župana, elektrarno, komunalni sistem ... če kaj ne de Žurnal24 main
Vsakdo lahko prispeva k temu, da bo njegovo življenje prijaznejše, pravi Nikolaj Grišin, ruski nevrolog in manualni terapevt.
“Dobro jutro, lepo jutro, zdravi smo, super smo!” je pozdrav, s katerim je Nikolaj Grišin prejšnjo soboto na Tartinijevem trgu v Piranu nagovoril okoli 200 navdušenih telovadcev v oranžnih majicah z napisom Šola zdravja. Prišli so iz vse Slovenije, da bi množično potelovadili skupaj s svojim mentorjem, ki se po sedmih letih vrača domov v Rusijo. Paradno so obšli trg, se v znak druženja prijeli za roke, si v krogu poslali pozdrav in nato dobrih 20 minut pod njegovim vodstvom izvajali posebne vaje. Grišin je specialist nevrolog in specialist manualni terapevt, ki je imel v Kopru studio alternativne medicine. Sloveniji zapušča vrsto spoznanj in napotkov, kako z majhnimi koraki zaživeti polneje.

Pomen zdravega telesa za življenje sega tudi na področje spolnosti. Ali se tega zavedamo?

“Spolnost je naravna in potrebna. Zdrav človek ima lahko spolne odnose, nezdrav ne. V nezdravem telesu nič ne deluje in tudi spolnost ne. Vse v organizmu je povezano. Velik trebuh, na primer, je osnovni škodljivec, ki omejuje zadovoljstvo pri spolnih odnosih. S hrano ga napihujemo in tekočina v njem pritiska dol na prostato oziroma jajčnike, gor na pljuča, nazaj na hrbtenico. V njem vse vre, tam je limfni zastoj. Kako boš potem spolno občeval, če telo ni zdravo, če spolni organi niso zdravi? Uživanja je naenkrat konec.”

 

Telovadili bodo naprej

Uspešno. Zaradi zdravstvenih uspehov marsikateri zdravnik pošilja paciente na to telovadbo. Po nekaj mesecih so bolniki, ki so prej hodili od zdravnika do zdravnika, prerojeni, mnogi lahko spet počepnejo, dvignejo roko, glava je bistrejša in življenje polnejše. Telovadci so organizirani, tako da bo po odhodu idejnega vodje gibanje gotovo živelo in se širilo še naprej.

In kakšne so posledice?
“Moški nenadoma ugotovi, da ni več pravi moški, enako ženska, tu je prezgodnji klimakterij in začnejo se lahko težave z depresijami in druge osebnostne motnje. Če se znebimo trebuha, naredimo veliko za svojo spolnost in še za marsikaj drugega, znova znamo uživati. Telo je kot mesto, ki ima župana, elektrarno, komunalni sistem ... če kaj ne deluje, vse mesto ne deluje.”

Šola zdravja, kaj je pravzaprav to?
“Za boljše počutje, dobro voljo, za zdravje, za družbo in v končni fazi za človeštvo že tretje leto vsako jutro telovadimo na prostem. Šola sporoča, da je vse v naših rokah in da vsakdo lahko sam največ prispeva k temu, da bo njegovo življenje prijaznejše. S posebnimi vajami v pol ure razmigamo sklepe, od prstov na rokah do prstov na nogah, oživimo mišice, raztegnemo kite, vezi … če vadimo vsak dan, se počutimo bolje, vendar Šola zdravja pomeni mnogo več. To je druženje, prijateljstvo, skratka pozitivna energija, ki jo je čutiti med udeleženci. Imamo tudi predavanja o zdravem načinu življenja, delavnice, izlete, praznovanja ... vse, kar dela življenje lepše.”

Le pol ure vaše telovadbe na dan. To se sliši obetavno.

“Želim razširiti Šolo zdravja, ki je tudi projekt Regionalne razvojne agencije Celje in Ljudske univerze Celje, v vsak kotiček Slovenije, saj kot zdravnik vem, kako pomembna je ta telovadba. Izvajamo jo le pol ure, a vsak dan, in seveda ne pozabimo druženja ter povezanosti, ki nastaja v skupini. Udeleženci cenijo, kakšno bogastvo so zdravo telo, vedrina in dobra volja, ker vse veliko prispeva h kakovosti življenja. Ne glede na vreme se ob 7.30 dobimo na piranskem pomolu, na portoroški plaži, na Bernardinu, v Kopru, Izoli, Celju, Ljubljani, Domžalah … vsaj 300 ljudi.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.