Slovenija
27975 ogledov

Trenja na RTV Slovenija se še stopnjujejo

Manica Janežič Ambrožič Žurnal24 main
Vodstvo RTV ukinja in prestavlja številne informativne oddaje. Komu to koristi?

"Vodstvo RTV Slovenija kljub našim iskrenim in dobronamernim opozorilom na nerealno pripravo predloga PPN 2022 (v delu, ki se navezuje na Informativni program TV Slovenija, in širšo shemo SLO 1 in SLO 2) in pozivom k popravkom z nekaterimi minimalnimi spremembami vztraja pri predlaganem načrtu," sporoča Kolektiv Informativnega programa TV Slovenija. 

Programsko-produkcijski načrt (PPN) je obsežen osrednji letni dokument RTV Slovenija, ki določa večino dejavnosti javnega servisa v določenem letu. Njegovo vsebino določajo direktorji in uredniki, potrjuje pa ga programski svet RTV Slovenija.

Novinarji pisali vodstvu

Zaradi napovedanih sprememb informativnega programa, ukinjanja in premikanja oddaj na 2. program TV Slovenija, je kolektiv informativnega programa TV Slovenija oblikoval dopis vodstvu na čelu katerega je Andrej Grah Whatmough. Dopis je podpisdalo več kot 90 odstotkov zaposlenih. Komisije programskega sveta, pristojne za potrjevanje in nadzor PPN so vodstvu naložile, naj do 22. novembra programskim svetnikom predloži PPN s popravki, vendar se to ni zgodilo.

Krajšanje, ukinjanje in prestavljanje oddaj

PPN za leto 2022 predvideva krajšanje Dnevnika in Slovenske kronike, prestavljanje oddaj Zrcalo tedna in Utrip na 2. program, ukinjanje oddaje Globus, ki je najpomembnejša zunanjepolitična oddaja TVS. Ukinjen bi bil tudi Dnevnikov izbor in oddaja Politično s Tanjo Gobec. Jutranja poročila bi selili na program plus, ki je ločena organizacijska enota. Zaposleni nasprotujejo tudi načrtovanemu predvajanju soočenj za državnozborske in predsedniške volitve na 2. programu TV Slovenija. 

Odstopilo več urednikov

Po seznanitvi z vsebino osnutka letnega načrta je sredi oktobra odstopila odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič. Njenemu odstopu so sledili še odstopi urednika notranjepolitične redakcije Dejana Ladike, urednice zunanjepolitične redakcije Mete Dragolič in urednika domačih dopisništev Mitje Preka. 

Kolektiv: Padec gledanosti in finančne težave se s tem ne rešujejo

"Ker še vedno menimo, da je načrt zastavljen nerealno in produkcijsko neizvedljiv ter vodi k osiromašenju naše ponudbe, zniževanju standardov in krnitvi poslanstva javne televizije, pozivamo članice in člane Programskega sveta RTV Slovenija, da tak predlog PPN 2022 zavrnejo, še posebej, ker v tej obliki v ničemer ne naslavlja ključnih problemov, ki jih vodstvo TV in RTV Slovenija največkrat izpostavlja: padca gledanosti programov ter finančne stiske ustanove. Še manj pa je zagotovilo, da bo naše delo lahko kakovostnejše in ustreznejše poslanstvu RTV Slovenija na področju informiranja domače in tuje javnosti," poudarjajo v kolektivu. 

Strokovnjaki za mednarodno politiko proti ukinitvi Globusa

Na vodstvo RTV Slovenija je protestno pismo naslovilo tudi okoli sto profesorjev, veleposlanikov in strokovnjakov za mednarodno politiko, ki so proti načrtovani ukinitvi zunanjepolitične oddaje Globus. "Ta poteza vodstva TV Slovenija kaže na, milo rečeno, nerazumevanje vloge, ki jo ima za Slovenijo zunanja politika. Brez zunanje politike ni osamosvajanja. Brez zunanje politike ni sodelovanja v mednarodnih organizacijah, udeležbe pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti, ni dobrososedskih odnosov, ni razumevanja dogajanj v oddaljenih delih sveta, ki neposredno vplivajo na našo usodo. Brez zunanje politike preprosto ni Slovenije v mednarodnem prostoru. Narodnozabavne teme, ki jih očitno favorizira aktualno vodstvo TV Slovenija, so lahko del slovenske medijske stvarnosti, ne morejo pa biti edina ali pretežna stvarnost," so zapisali.

 

 

 

Komentarjev 41
  • milan654 08:41 24.november 2021.

    to domobransko vlado je trebe v ršti dol iz oblasti ker je tako slaba da ni nič vredna da vas ni sram injj

  • onxxx 08:18 24.november 2021.

    Vsi "odstopajo" iz vodilnih mest,delajo pa enako naprej kot v.d.-v čem je finta pa vedo sami,pa še kdo drug.

  • Yanez 08:12 24.november 2021.

    Vsaj izrabljeno besedo kolektiv bi lahko spremenili, če že ne želijo spremeniti programa na bolje in za večjo gledanost. Seveda ob obvezni naročnini kvaliteta programa ni prva skrb.