Slovenija
25 ogledov

"Trenutno ni potrebe, da lastniki izvedo vrednost"

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Saša Despot
Dostop do podatkov o vrednosti nepremičnin na spletni strani Geodetske uprave RS (Gurs) je znova mogoč.

Na Gursu so že odpravili tehnične težave pri indeksiranju vrednosti. "Težko rečem, kaj se je zgodilo, je pa zadeva padla. Vnaprej smo predvidevali, da bi se kaj takega lahko zgodilo. Preprosto se ne da predimenzionirati sistema, da bi takšne špice prenesel, kar tudi ne bi bilo smiselno, ker bi preveč stalo," je povedal vodja sektorja za trg nepremičnin na Gursu Aleš Perovšek. Podatki so bili nedostopni približno med 10. in 13. uro.

Informativni izračun davka šele prihodnje leto

"Pozivamo lastnike, naj ne pretiravajo z navalom na Gurs prek spleta. Ko bo davek na nepremičnine sprejet, bo medijska kampanja Gursa in Dursa usklajena; v njej bomo lastnike nepremičnin znova začeli obveščati o vseh relevantnih podatkih glede nepremičnin. V začetku prihodnjega leta bodo lastniki dobili obvestila o tem, kateri podatki se vodijo v registru nepremičnin, kolikšna je aktualna vrednost nepremičnih, po kakšnih davčnih stopnjah se bo obračunavalo in informativni izračun davka. V tem času pa lastniki lahko naredijo le to, da popravljajo podatke, če smatrajo, da so podatki nepravilni," še pravi Perovšek.

Vrednosti bodo do 1. januarja 2014 ostale nespremenjene, naslednja indeksacija se predvideva čez eno leto, počasi pa se bodo začela nova generalna vrednotenja po vrstah nepremičnin, se pravi tako, kot zakon predvideva. Na vsake štiri leta je namreč treba na novo ovrednotiti nepremičnine, v vmesnem obdobju pa se indeksirajo.

Vrednosti stanovanj nižje do 17, hiš pa do 25 odstotkov

Tokrat so se vrednosti znižale le za tiste vrste nepremičnin, pri katerih je indeks vrednosti večji od deset odstotkov. "Največ so se spremenile za zemljišča za gradnjo stavb in za poslovne nepremičnine, predvsem tam, kjer so bile najvišje. V posameznih conah so padci tudi do 25 odstotkov in več. Za stanovanjske nepremičnine so največja znižanja v središču Ljubljane, Novi Gorici in Kopru, tam kjer so bile najvišje vrednosti. Nekje do 17 odstotkov so šla stanovanja dol, za hiše pa ponekod do 25 odstotkov," pojasnjuje Perovšek.

Vse vrednosti nižje

Vrednosti v registru nepremičnin so prilagodili, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot deset odstotkov. Vrednosti so znižane za od 10 do 30 odstotkov, v nobeni vrednostni coni ni predlagano zvišanje vrednosti.

Najbolj so se znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti niso spremenile.

Vrednosti naj bi bile med drugim osnova za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014.

Komentarjev 5
  • allstarr111 16:03 14.oktober 2013.

    Plačal za IT preko 200 mio evrov v zadnjih 10 letih, pa smo kot bi stran gostovala na dialup povezavi in i386 s 1gb rama, foooock you.

  • Tupamaros 13:57 14.oktober 2013.

    Najbolje bi bilo, da ostane kot je bilo. Ker Slovenija nima izdelanih standardov, ki bi dovoljevali obdavčitev nadstandardnih objektov in stanovanj je tak davek, odmerjen kar tako neki nepravičen in roparski. DZ ga ne bi smel sprejeti. V koš za ...prikaži več smeti z njim. Sicer je to davek na že enkrat obdavčene nepremičnine.

  • STF 13:05 14.oktober 2013.

    Samo pri nas naredijo sistem za katerega "pricakujejo da bo padel".Verjetno tudi 10x predrago, ker ga je izvajal prijatelj od odgovornih.