Slovenija
15103 ogledov

"Treščilo je pred mano, za las sem se izognil nesreči"

Preva
Če pred vaše vozilo še ni padel predmet, imate srečo. Samo koles poberejo 20 do 30 na leto.

"Vozil sem se po dolenjski avtocesti, ko je pri Medvedjeku z vozila pred mano nenadoma padlo kolo," je ogorčen bralec, srečen, da se je za las izognil prometni nesreči. Novomeška policija je bila obveščena, da so delavci Družbe za avtoceste nekaj po 14. uri odstranili kolo, ki se je nahajalo na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Novemu mestu.

Pri Darsu so pojasnili, da so nadzorniki prometa iz Darsovega regionalnega nadzornega centra Ljubljana (Dragomelj) obvestili sodelavce, vzdrževalce avtoceste iz izpostave Dob, da je kolo na cestišču. "Skupinovodja je takoj odšel na lokacijo in s cestišča odstranil kolo, ki je ležalo na odstavnem pasu," je pojasnil Marjan Koler z Darsa. 

Dodal je, da so podobni dogodki na cesti redki in zaradi njih k sreči ne beležijo hujših prometnih nesreč ali drugih povezanih izrednih dogodkov. "V posameznem letu na celotnem avtocestnem križu zabeležijo približno 20 do 30 podobnih intervencij, ko pade kolo z vozila na cestišče," je razložil Koler. "Kaj točno je razlog, ne vemo, z veliko verjetnostjo pa lahko domnevamo, da gre za neustrezno pritrjeno kolo na strehi osebnega vozila ali na kljuki, na zadnjem delu vozila, ki je namenjena za prevoz priklopnih vozil."

Policija poudarja, da v navedenem primeru ne morejo potrditi, da gre za nepravilno pritrjen tovor in je kolo padlo s prtljažnika vozila. Opozarjajo pa, da lahko nepravilno zavarovan tovor ogroža preostale udeležence v prometu ter lahko pride do prometne nesreče.

Globa od 120 do tisoč evrov

Ukrepanje policistov je odvisno od okoliščin. "Če gre za padanje ali razsipanje tovora brez posledic, policist lahko izreče globo," pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave. "Globo lahko izreče tudi v primeru, ko tovor ni naložen ali pritrjen v skladu z pravili iz 74. člena zakona o pravilih cestnega prometa, a še ne pade iz vozila. Če pride do posledic pa dogodek policija obravnava kot prometno nesrečo." 

Kolesa na strehi vozila | Avtor: Profimedia Profimedia

Tovor padel s tovornjaka Slovenija To je padlo s tovornjaka

Globa za nepravilno prevažanje tovora je 120 evrov za fizične in tisoč evrov za pravne osebe oz. osebe z dejavnostjo. "Policisti so v okviru nadzorov v cestnem prometu pozorni na pravilno pritrjen tovor," razlaga Alenka Drenik iz PU Novo mesto in poudarja, da je pri nameščanju kolesa potrebno zagotoviti, da je kolo pravilno pritrjeno na prtljažne elemente in s kolesa odstranjena dodatna oprema, ki bi lahko med vožnjo odpadla. "Vozniki morajo prilagoditi vožnjo, izogibajo se naj sunkovitemu zaviranju, umirjena naj bo tudi vožnja skozi ovinke. Pozorni naj bodo na podvoze, nadstreške, drevesne krožnje in podobno. Med daljšo vožnjo naj se večkrat ustavijo in preverijo ali so kolesa dobro pritrjena." 

Podatkov o prometnih nesrečah, ki bi se zgodile zaradi padanja ali razsipanja tovora z vozil na Policiji nimajo. "Najpogosteje gre za razsipanje tovora iz vozil, predvsem priklopnih, padanje padanje raznega tovora, kot je gradbeni material ali pohištvo, s strehe," razlaga Droletova. "Prav tako so pogoste nepravilnosti glede pritrjevanja in označevanja tovora med prevozom."

Vklopimo vse štiri smernike in upočasnimo

"Če se znajdemo na avtocesti v situaciji, ko se zgodi, da z vozila pred nami pade kolo, se je potrebno predvsem osredotočiti na to, da ostanemo zbrani, da ne izvajamo pretiranih manevrov menjave voznih pasov, sploh ne pri gostem prometu, saj je izredno veliko tveganje za nalet oz. prometno nesrečo," svetujejo pri Darsu. "Vklopimo vse štiri smernike in zmanjšamo hitrost, da opozorimo druge soudeležence v prometu."

(Foto: iStockphoto) Nasvet Avto Prtljaga lahko tudi ubije

V nadaljevanju se varno ustavimo na odstavnem pasu ali odstavni niši ter pokličemo Prometnoinformacijski center (PIC). "Sodelavci, vzdrževalci avtoceste bodo območje do odprave posledic ustrezno zaščitili, pripravili zapisnik, ki je lahko osnova za povračilo škode," opozarja Koler. "Zanjo je odgovoren voznik vozila, s katerega je padel predmet, zato si je, če je le mogoče, dobro zapomniti vozilo oz. registrsko številko."

Oškodovanci, ki utrpijo škodo na avtocesti, prvotno podajo odškodninski zahtevek na Darsovo zavarovalnico (Zavarovalnica Triglav), kjer preučijo našo odgovornost za vsak odškodninski zahtevek posebej. "Če zavarovalnica ugotovi, da za škodo ni kriv upravljavec avtoceste, ampak  drug znan povzročitelj oz. lastnik stvari, s katerim je bila povzročena škoda, potem se zahtevek preusmeri neposredno na njegovo zavarovalnico oz. oškodovancu izplača škodo in regresira povzročitelja," še pojasnjujejo pri Darsu. 

Kako pravilno zložiti prtljago

Poleg koles je zlaganje večje količine prtljage v in na vozilo poseben iziv predvsem v času dopustov. "Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, predvsem morate poskrbeti, kako jo boste pravilno zavarovali," opozarjajo pri Darsu. "Nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred začetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih."

Prtljaga | Avtor: Profimedia Profimedia

Varnostni pas Trik Avto Triki, zaradi katerih vas prtljaga ne bo ubila

Svetujejo, da se zlaganja lotite sistematično ter težje in večje predmete zložite na dno prtljažnika. "Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe," opozarjajo pri Darsu.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa obvezno upoštevajte navodila proizvajalca prtljažnika in avtomobila glede obremenitve. "Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo," svetujejo pri Darsu. "V primeru zapiranja na silo, lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, prav tako pa se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 07:25 12.avgust 2018.

    Datum razpisa za varovanje je 3. avgust 2018, v njem pa je navedena lokacija “Varovanje izpostave azilnega doma Debeli Rtič”, ki lahko sprejme kar 320 migrantov.Samo za prehrano migrantov je bil javno objavljen razpis v vrednosti 3 milijone evrov, za ...prikaži veča ekološko prehrano pa v vrednosti 1,4 milijona evrov, medtem ko so tu še dodatni stroški za varovanje in preskrbo.

  • ode 07:25 12.avgust 2018.

    Datum razpisa za varovanje je 3. avgust 2018, v njem pa je navedena lokacija “Varovanje izpostave azilnega doma Debeli Rtič”, ki lahko sprejme kar 320 migrantov.Samo za prehrano migrantov je bil javno objavljen razpis v vrednosti 3 milijone evrov, za ...prikaži veča ekološko prehrano pa v vrednosti 1,4 milijona evrov, medtem ko so tu še dodatni stroški za varovanje in preskrbo.