Slovenija
5 ogledov

Tresla se je gora, zmagala modrost

V vodarski sagi grožnje z vseh strani. Po današnjem sestanku grožnje potihnile, Žurnal24 main
V „aferi voda“ je zmagala modrost, pravi direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo. Minister je popustil. O sankcijah ni več govora, težave pa že rešujejo.

Po jutranjem sestanku z zdravstvenim ministrom Miklavčičem je direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo Krek za Žurnal24 povedal, da je v tako imenovani aferi voda vendarle zmagal razum, oziroma modrost.

Vzpostavlja se delovna skupina za ureditev vodomatov
Dogovorili smo se, da vzpostavimo delovno skupino, ki bo sestavljena iz strokovnjakov zavoda za zdravstveno zavarovanje in inštituta za varovanje zdravja, ki bo postavila higienske standarde za vzdrževanje vodomatov, ki bodo enotni za vso Slovenijo,“ je po sestanku povedal Krek.

Delovna skupina se v tem trenutku po Krekovih besedah že sestavlja. „Kar smo želeli doseči, smo v celoti dosegli in to z nadzvočno hitrostjo,“ je zadovoljen prvi mož koprskega zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Napovedane sankcije potihnile
Na današnjem sestanku govora o napovedanih sankcijah ni bilo.

Odprli smo problem, v enem tednu se že rešuje. To je fantastično. Uspeli smo zmobilizirat strokovno javnost in politiko ter zaščitili smo ljudi, da se nekaj konkretnega premakne. To je v tej državi prej redkost kot pravilo,
direktor koprskega ZZV Milan Krek

Kot je znano, je sprva koprski zavod oziroma njegov mikrobiolog Pretnar zahteval odstavitev glavne zdravstvene inšpektorice Severjeve, minister je nato napovedal sankcije zoper koprski zavod, Pretnar pa je nato v pismu Pahorju zahteval ministrovo odstavitev.

Mi smo ministra opozorili na pomanjkljivo delo inšpektorata. Minister je opozorilo vzel na znanje, zdaj pa je njegova odločitev, kaj bo storil,“ pravi Krek.

Glede odškodninskih zahtevkov polnilnic vode pa pravi: „ Sami se zelo dobro zavedajo, da je to področje rizično. Naše opozorilo so vzeli zelo resno in tudi razumeli glavno sporočilo, torej, da področje čiščenja avtomatov ni urejeno.

Krek dodaja, da si ne vodarji ne njihov zavod, ne ministrstvo, še najmanj pa uporabniki ne želijo konfliktov.

Spomnimo: Eno je voda, drugo so vodomati
Po tem, ko je prejšnji torek Zavod za zdravstveno varstvo Koper slovensko javnost opozoril, da je voda, ki jo pijemo iz vodomatov, lahko vprašljiva, se je sprožila snežna kepa, ki bi utegnila zamajati stolček komu od vpletenih.

Ker je zavod izpostavil na pomanjkljivi nadzor zdravstvenega inšpektorata, je ta hitel prati krivdo s svojega imena, češ da je voda v skladu s pravilniki, ki veljajo glede vode.

Oglasil se je tudi minister Miklavčič, ki je napovedal ukrepe zoper koprski zavod in omenil tudi odškodninske tožbe, ki naj bi jih napovedali polnilci vode.

Žogico je vrnil koprski zavod, češ da s takšnimi odzivi kratijo raziskovalno svobodo. Mikrobiolog Pretnar je pisal tudi Pahorju ter zahteval odstavitev zdravstvenega ministrstva. Še enkrat je izpostavil, da je voda s strani polnilcev zagotovo neoporečna, sporni so vodomati – če so neustrezno vzdrževani.

Na Žurnalu24 smo se pogovarjali z lastnikom Dane Frelihom, ki je Pretnarju za raziskavo celo čestital in povedal, da je podobno raziskavo za svoj domači vodomat tudi sam naročil in da so bile ugotovitve iste kot pri Pretnarju.

Naslednje poglavje v vodarski sagi je današnji jutranji sestanek ministra z direktorjem koprskega zavoda Krekom. Bosta uspela pomiriti vihar v kozarcu vode, ali bo ta zares prerasel v kadrovski cunami? Spremljamo ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.