Slovenija
0 ogledov

Tretji dan gladovne stavke

Obupani delavci gladovno stavkajo že peti dan. Tudi ponoči na prostem. (Foto: Ra Žurnal24 main
V Kočevju delavci zasebnega gradbenega podjetja z gladovno stavko zaradi neizplačanih plač nadaljujejo tretji dan. Primer obravnava tudi republiški inšpektorat za delo.

Že včeraj smo poročali, da je devet delavcev zasebnega podjetja, katerega lastnik je kočevski samostojni podjetnik Zoran Perkovič, gladovno stavko začelo že v ponedeljek zjutraj. Sedem delavcev je iz Bosne in Hercegovine, dva iz Srbije.

Po besedah lastnika podjetja Perkoviča je eden od delavcev s stradanjem za denar prenehal, drugi vztrajajo.

"Tako kot sem jim obljubil že v nedeljo, denar – vsak po tisoč evrov – bodo dobili v petek," je danes za Žurnal24 povedal Perkovič. Stavkajoči medtem trdijo, da na delavca dolguje tudi do 10 tisoč evrov. Papirjev oziroma dokazil za te trditve pa nimajo.

Poklicali smo na republiški inšpektorat za delo, ki je sicer potrdil, da primer obravnava, podrobnosti pa naj bi nam predstavili jutri.

Plačilne liste z roko popisan list papirja
Spomnimo: stavkajoči z gladovno stavko opozarjajo na napake delodajalca, ki jim je lanske plače nakazoval po delih, v obliki akontacije. Plačilne liste je kar sam napisal na navaden list papirja.

Iz teh papirjev je razvidno, da so v vsem letu zaslužili od enega do štiri tisoč evrov, od tega zneska pa jim je delodajalec odštel po 600 evrov za stanovanje in 200 za vizume. 29 delavcev je stanovalo v hiši, ki jo je najelo podjetje, nekateri so spali tudi v garaži.

"Delavci so čez mesec jemali akontacije, konec meseca jim potem nisem mogel dati še plače. Dobivali so od 300 do 400 evrov, tudi 500," pravi Perkovič. Da niso zaslužili več, je Perkovič pojasnil s tem, da niso želeli delati, da so prihajali ponoči domov in da potem zjutraj niso mogli na delo.

Delavce na rednih obhodih obiskujejo tudi policisti; stavkajo na dvorišču skladiščnih prostorov podjetja, mraz blažijo z zakurjenim ognjem, počivajo pa na starih vzmetnicah, ki so jih prinesli iz bližnje lope.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.