Slovenija
19 ogledov

Tretjina možnosti, da bo slabše

NKBM Anže Petkovšek
Banke. Govorice se pri utemeljevanju kreditne sposobnosti ne uporabljajo, je povedal Marko Mršnik iz bonitetne hiše Standard & Poor's, ki v Španiji skrbi tudi za bonitetne ocene Slovenije in naših bank.

Prejšnji teden so bili namreč objavljeni podatki iz tajnega poročila Banke Slovenije o 2,7 milijarde evrov rizičnih terjatev dveh slovenskih državnih bank, še pred tem pa je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da Sloveniji že oktobra grozi nelikvidnost. “Pri ocenjevanju držav in tudi bank se upošteva vrsta različnih statističnih podatkov in napovedi pa tudi kvalitativnih ocen,” je pojasnil Marko Mršnik.

Dokapitaliziranje v minus

A čeprav take objave v medijih na ocene ne vplivajo, je dejal, ima bonitetna ocena Slovenije še vedno negativne obete in se lahko zniža tudi zaradi slabega stanja v bankah.

Trenutno je po njegovih besedah približno tretjinska verjetnost za novo znižanje. “To bi se lahko zgodilo, če bi se položaj v bančnem sektorju še naprej slabšal oziroma bi ostal brez ustreznih ukrepov za stabilizacijo bančnega sektorja ali ob neuspehu pri oblikovanju in izvajanju strukturnih gospodarskih reform. Znižanje bi bilo tudi, če bi se državni dolg povečal nad našimi trenutnimi napovedmi,” je še pojasnil Mršnik. Pri tem ni pomembno, ali bi se dolg povečal zaradi morebitnega nedoseganja zastavljenih proračunskih ciljev ali zaradi dodatne dokapitalizacije bank.

Napovedali slabšanje stanja

Čeprav podatkov glede posameznih bank Mršnik ni mogel komentirati, je dodal, da je poslabševanje položaja bančnega sektorja v skladu z napovedmi, ki so prispevale k zadnjemu znižanju bonitete Slovenije v njihovi hiši na oceno A. Po tem so znižali tudi ocene tveganja bančnega sektorja v državi na 7.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.