Slovenija
79 ogledov

Trg republike še streha garaže

Podrobnosti dogovora o prenosu Trga republike v javno oziroma občinsko last bodo Žurnal24 main
Garaža Maximarket. Obravnava na sodišču prestavljena na začetek oktobra.

“Obstaja možnost mirne rešitve spora,” je povedala Tanja Glogovčan, predstavnica za odnose z javnostmi Okrožnega sodišča v Ljubljani. Prejšnji teden je bila namreč obravnava v tožbi Mestne občine Ljubljana (MOL) proti podjetjema BSL in IZTR preklicana in prestavljena na oktober.

V interesu D.S.U. je, da se zadeva uredi čim prej in v skladu s predpisi o lastninjenju.
Katja Ujčič, D.S.U.

MOL želi, da se izniči pogodba, s katero je IZTR (nekdanji Investicijski zavod za izgradnjo Trga revolucije) Trg republike oziroma garažo pod njim prenesel na naslednike investitorja oziroma na BSL.

V katastru samo ena plast
“V tožbi smo kot vrnitelj, saj nismo nobene stvari prodajali. IZTR je bil zadolžen, da po koncu vseh del zgrajeno prenese na dejanske upravitelje oziroma investitorje. To je bila naša naloga,” je dejal Gregor Rihar, direktor zdajšnega podjetja IZTR. Tako so po njegovih besedah prenesli Maximarket, banko, TR3 in Cankarjev dom. “Po zemljiškem katastru nimamo več plasti zemljišča; imamo samo eno plast – ta je na nivoju terena. Če je želela avtohiša nase prenesti podzemno garažno hišo, smo morali nanjo prenesti zemljišče,” je pojasnil Rihar. Pozneje je tako BSL z vpisom v zemljiško knjigo postal lastnik garažne hiše pod zemljo in parkirišča nad njo oziroma Trga republike.

Sodni postopek, s katerim se izpodbija pogodba o brezplačnem prenosu lastninske pravice na parceli, na kateri leži Trg republike, se je s tožbo MOL začel januarja 1999, je povedala Jasna Plazl, direktorica službe za pravne zadeve MOL. Dodala je, da si zdaj prizadevajo, da bi spor končali zunajsodno.

Za ploščad se bojujeta dva
Podobno želi državna Družba za svetovanje in upravljanje (D.S.U.), ki prav tako uveljavlja pravico do ploščadi. MOL jo sicer zahteva na podlagi zakona o gospodarskih javnih službah, D.S.U. pa na podlagi zakona o zaključku lastninjenja. “V pristojnosti sodišča je, da se opredeli o razmerju med konkurenčnima pravnima podlagama,” pa je dejala Katja Ujčič, svetovalka direktorja D.S.U.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.