Slovenija
14 ogledov

Trgovanje s sobami cveti

Študentsko naselje Nik Rovan
Naval. Letos 20 odstotkov več prijav za sobe v študentskih domovih. Nekateri bodo lahko izviseli. (Črni) trg. Odločbe za bivanje se še vedno preprodajajo. Pazljivo pri najemanju sob.

Letos je za sobe v ljubljanskih študentskih domovih zaprosilo 20 odstotkov več študentov kot lani, ko je tam ostalo praznih 1.100 postelj.

Lani prazne sobe, letos ne

Rok za prijavo se je iztekel danes, zato podatkov o številu zasedenih postelj še ni. Oddanih je bilo 16.108 prošenj, v Ljubljani, Mariboru, Kranju in na Primorskem pa je na voljo 15.400 postelj. “Dejansko stanje bomo videli šele, ko bodo vloge pregledane. Ključno je namreč, koliko prosilcev izpolnjuje pogoje,” pravijo v Študentskih domovih v Ljubljani. Število prošenj novincev za subvencionirano bivanje pri zasebnikih upada, a jih je še vedno več kot ležišč.

Preprodajalci v dvigalu

“Velikokrat se zgodi, da v dvigalu vidiš oglas, v katerem prodajajo odločbo za bivanje v domu,” pravi ena izmed študentk. Večina ponudb je sicer na spletnih forumih. Absolventi odločbe kupujejo iz nuje, nekateri sobe ne potrebujejo za le nekaj mesecev, spet tretji “je nočejo pustiti prazne”. Nekateri odločbe ponujajo zastonj, večina pa za od 20 do 40 evrov, a so lahko tudi dražje. Študentska organizacija Slovenije obsoja “kakršnokoli zlorabo pravice do študentskega doma”; zagovarjajo strog nadzor. Inšpekcijski pregledi so redki, če že, se zgodijo zgodaj zjutraj, ko se morajo stanovalci identificirati z dokumentom. Če preprodajalca ujamejo, skupaj s kupcem izgubi pravico do sobe.

Pri zasebnikih svoboda

Študentka ljubljanske ekonomske fakultete Barbara Fajdiga vsa leta živi pri zasebniku. “Prošnjo za dom je pred leti dala že sestra, a so jo zaradi previsokih prihodkov zavrnili,” pojasnjuje. Ker je domnevala, da bo tudi sama zavrnjena, za dom ni nikoli zaprosila. Andraž Počič iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani pojasnjuje, da so absolventi v iskanje sobe na trgu prisiljeni, saj kljub statusu ne morejo bivati v domu. Sobe najemajo tudi vsi, ki za bivanje zaprosijo prvič. “Lahko se zgodi, da na vselitev čakajo mesec ali več, predavanja pa že potekajo,” razlaga Počič. Dodaja, da študenti odločbe zavrnejo tudi zato, ker jim najemne pogodbe z zasebniki ne omogočajo hitrih izselitev. Priznava, da obstajajo tudi taki, ki “raje živijo v najetem stanovanju, ki si ga delijo s sostanovalci po lastni izbiri”.

Cene pri zasebnikih

Najemnine pri zasebnikih so lahko zelo različne, odvisno od lokacije in opremljenosti. “Najemnine za enoposteljne sobe se gibljejo med 150 in 300 evri z vključenimi stroški,” o cenah v Ljubljani pravi Maša Goriup iz posredovalnice sob m2. Cena za dvoposteljno sobo je med 100 in 250 evri, garsonjere se oddajajo za 300 evrov in več. Povprečna cena bivanja pri zasebniku na Obali se giblje okoli 170 evrov, so opisali na Študentski organizaciji Uneverze na Primorskem, v Mariboru pa se, kot pravi Miha Šimon iz Zavoda PIP, cene garsonjer začnejo pri 200 evrih, medtem ko je treba za posteljo v večposteljni sobi odšteti od 90 do 120 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.