Slovenija
5670 ogledov

"Trgovce in državljane pozivamo, da dane situacije ne izkoriščajo!"

trgovina nakupovanje živila Profimedia
Zaradi posledic ujme bodo nekatere trgovine odprte v nedeljo, ponedeljek in celo torek.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) poziva, naj se odpiranje trgovin v nedeljo in za praznike ne zlorablja za nakupovanje po nepotrebnem. Državne organe zato pozivajo, da se odredbo za možnost odprtja prodajaln dopolni in omeji njeno krajevno ter časovno veljavnost. Tako bodo trgovine bolj organizirane in možnosti za zlorabo bo manj, saj je preskrba za ogrožena območja trenutno najbolj pomembna.

"Pozivam vse, tako trgovce kot državljane, da dano situacijo ne izkoriščajo za splošno potrošništvo in ustvarjanje lastnih dobičkov. Trgovina ni panoga na meji preživetja, temveč panoga, ki je v lanskem letu ustvarila največje dobičke v zgodovini samostojne Slovenije. Tudi za to smo toliko bolj zgroženi nad zahtevami trgovinske zbornice po refundaciji nadomestil plače za zaposlene, ki ne bodo delali na dan solidarnosti, 14. avgusta, letos," sporoča Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS.

Potrošnja naj bo zato v teh dneh premišljena, skladna s potrebami na terenu. Država naj zagotovi sezname nujno potrebnih dobrin, trgovine pa naj zagotovijo morebitne premike teh dobrin na prizadeta območja. SDTS obenem poziva, naj to ne postane poskus umika veljavne trgovinske zakonodaje, ki ščiti pravice trgovk in trgovcev po Sloveniji.

Trgovcem SDTS podaja v razmislek, da pregledajo svoje marže in spustijo cene nujno potrebnih dobrin za žrtve poplav oziroma naj preverijo možnost donacij. Visoka inflacija je v zadnjem letu marsikoga pomaknila na rob preživetja, danes pa ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa čas za solidarnost in pomoč ljudem v stiski.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 19:32 11.avgust 2023.

    Sam sem že včeraj vse potrebno nabavil!!!

  • lojs 18:43 11.avgust 2023.

    po nekaterih marketih je kot obsedeno stanje ... seveda zmeda zaradi tega dne, potem še praznik ... vsak naj se zamisli nad tem kako se je ujel v zanko odvisnosti ... in to je obiskovanje marketov ... par dni zaprto-panika ...prikaži več , isto kot par dni brez droge - panika, abstinenčna kriza ... to so stvari ki jih moramo ozavestiti in seveda premagati

  • Avatar karjola
    karjola 16:04 11.avgust 2023.

    Koliko trgovcev je v slovenski lasti? Če jim kaj ni prav lahko grejo....