Slovenija
792 ogledov

Trgovina brez embalaže: Vsem se zdi krasno, a potem raje vlagajo v kaj profitabilnega

Sadje in zelenjava Profimedias
Snaga in ljubljanska občina sta pred enim letom napovedala odprtje prve trgovine brez odvečne plastične embalaže. A kot pojasnjujejo po mesecih truda, so zapleti pri odprtju trgovine precejšnji ...

Alternativno nakupovalno središče v središču mesta naj bi združevalo trgovino brez embalaže, izposojevalnico stvari in večnamensko kavarno, ki bi ponujala lokalne in pravične izdelke. Nov koncept pa naj bi zaživel že v lanskem letu, a zaenkrat še ostaja brez novega datuma predvidenega odprtja.

Zapletlo se je že pri iskanju primernih občinskih prostorov. "Ostala nam je ena potencialna lokacija, ki pa je bila potem prodana. Ključna težava so torej primerni prostori – teh ni na voljo," nam je pojasnila Nina Sankovič, predstavnica Snage, in dodala, da sta z direktorjem Snage Jankom Kramžarjem na novo oviro naletela tudi pri potencialnih vlagateljih.

Pogovori s partnerji, ki so bili na začetku navdušeni, se niso končali z dogovorom. "Zamisel se vsem zdi krasna, ampak potem raje vlagajo sredstva v kaj bolj profitabilnega," nam je odgovorila še Nina Sankovič. Oglasilo se jim je sicer veliko ponudnikov izdelkov, ki bi jih lahko ponudili v trgovini.

Kupci bi prinesli embalažo od doma, oprema iz ponovne uporabe bi bila naprodaj

V skladu z načrtom naj bi v trgovini kupcem ponudili različne vrste žitaric, suho sadje, začimbe, testenine, mila, olje, stročnice, riž, sladkarije … Kupci bi prinesli embalažo od doma, jo najprej stehtali, nato pa stehtali še z živili napolnjene posode in plačajo, kolikor so dejansko kupili. V trgovini bi ponudili le embalažo za večkratno uporabo (bombažne vrečke, steklena posoda …).

Center ponovne uporabe | Avtor: Snaga Snaga
Poleg nakupov bi si obiskovalci alternativnega nakupovalnega središča lahko privoščili tudi okrepčilo v kavarni, v kateri bi uveljavljali načela ponovne uporabe, upciklikliranja, pravične trgovine in socialnega vključevanja. Tudi opreme (pohištvo, posodje, dekor in svetila) iz ponovne uporabe bi gostje lahko kupili. Zaposlovali bi tudi težje zaposljive osebe in osebe s posebnimi potrebami.

V izposojevalnici oziroma knjižnici stvari pa bi bile po načelu knjižnične izposoje na voljo stvari, ki jih ljudje potrebujemo zgolj občasno oziroma samo za določen čas (hišno in vrtno orodje - kladiva, škarje za živo mejo, brusilni aparati ipd., daljnogledi, mikroskopi, gospodinjski aparati, šivalni stroji ipd.).

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • stanko75 19:53 18.februar 2017.

    Jaz ne vem kaj je taka težava glede embalaže, jaz vso recikliram enako vrečke iz trgovine.

  • kapibara 16:53 18.februar 2017.

    Žalostno, ker to lJUBLJANČANI NE dajaemo..- govorijo: Je vsaj kaj naredu, kaj pa une dve babe prej. nič-- tudi pufov, mojim vnukom- NE.. !!

  • allstarr111 13:35 18.februar 2017.

    to je glupost, zapletlo se bo pa ko prvi faše kako drisko ipd. in bo reku da je dobil šit robo v štacuni, tam bodo rekl da je imel verjetno svojo embalažo okuženo ipd. Uglavnem trgovina kot trgovina+ več različnih ...prikaži več dobaviteljev + brez embalaže NO GO tole je samo en starup, probajo in če rata rata, če ne gredo dalje, če 100× probaš mogoče enkrat celo rata.