Slovenija
1952 ogledov

Trgovinam ob nedeljah odklenkalo

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Trgovine bodo skladno z odlokom poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, ki omogoča odprtje prodajaln z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo ob nedeljah in praznikih, lahko odprte le še to nedeljo.

V ponedeljek bo odlok, ki ga je izdal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, preklican, so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Kot so še dodali na ministrstvu, so se glede tega uskladili v četrtek, o tem pa so že obvestili Trgovinsko zbornico Slovenije in Sindikat delavcev trgovine Slovenije.

Na ministrstvu se ob skorajšnjem preklicu odloka zahvaljujejo vsem trgovcem in trgovinam, ki so po nedavnih poplavah prizadetim v poplavah z delom ob nedeljah in praznikih omogočili hitrejšo izvedbo sanacije.

Trgovine so lahko sicer skladno z odlokom za nedelje in praznike, ko so trgovci odpirali večinoma trgovine z živili na najbolj prizadetih območjih, same določale odpiralni čas.

Sindikat: Trgovine so postala sprehajališča 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je na današnji tiskovni konferenci pozval, da odredba ne sme postati poskus umika veljavne zakonodaje, ki ureja pravice zaposlenih v trgovinskih panogi. Poudarili so, da je odredba povozila zakonodajo in pustila prazen prostor za številne interpretacije. 

Opozorili so, da so bile minule dni trgovine v nedeljo in na dela prosta dneva odprte tudi v regijah, kjer niso utrpeli škode zaradi naravnih ujm. "Trgovci, zaradi optimizacije stroškov, zmanjšujejo število zaposlenih v prodajalnah, od njih pa zahtevajo enako ali celo višjo učinkovitost. Opažamo, da so nekatere trgovine na ogroženih območjih praktično prazne, saj je (oz. je bil) dostop do njih onemogočen in so bile na voljo le majhnemu številu kupcev, ki imajo trenutne prioritete usmerjene v reševanje in oskrbo domov ter ne obiskovanje trgovin. Preskrba z živili, s tekstilom in opremo še ni prišla v ospredje, saj je bila zagotovljena preko vrst Civilne zaščite ter drugih humanitarnih organizacij," so povedali. "Po drugi strani so trgovine, ki so bile minuli vikend in dela prosta dneva odprte na neprizadetih območjih po Sloveniji ponovno spodbuda za razcvet potrošniške kulture. Ljudje niso obiskovali trgovin zgolj zato, ker je to služilo pomoči pri odpravljanju posledic poplav, pač pa predvsem za osebno potrošnjo. Nakupe, ki so namenjeni donacijam, lahko posamezniki še vedno opravijo tekom rednega delovnega časa od ponedeljka do sobote."

"To ni solidarnost, če smo samo napoteni na delo, medtem ko potrebujemo helikopterje in lopate."

Damjana Ajd iz sindikata Spar Slovenija, ki prihaja iz prizadetega območja na Koroškem

"Ponavljam, trgovina ni panoga na meji preživetja, temveč panoga, ki je v lanskem letu ustvarila največje dobičke v zgodovini samostojne Slovenije. Trgovine lahko pomagajo tudi z znižanjem svojih visokih marž, saj danes ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa za solidarnost in pomoč ljudem v stiski. Samo to, da so prodajalne odprte, še ni pomoč," je poudaril Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • lojs 13:46 18.avgust 2023.

    mi smo kopija amerika , žal gre tam vse dol , pri nas tudi, ampak ta razlika v letih se niža ... pred ww2 so pogruntal, da se ne spolača delat kvlitete, ker potem folk samo enkrat kupi ... no ...prikaži več po ww2 se je marsikaj raztvilo, tudi elektrokinka, da ne govorimo o komunikacijah ... ampak za čuda človek še vedno ne more živek samo od tablet, razen naekateri kratek čas .. kaj se sploh še splača oz. ali se plača živet, če se sploh splača

  • lojs 13:41 18.avgust 2023.

    trgovina alias štacune ali marketi že dolgo časa niso več tisto čemr so namenjene ... dejstvo je, da imamo premalo specializiranih marketov na lokalne terenu ... lidel, hofer, eurospi in še kdo so diskonti, kdor pa še ni bo pa ...prikaži več postal ... folk se šeta in brsta "po smeteh", cenena roba, krama, šara, lowkost kitajske smeti ... skregano z vsako logiko in pametjo