Slovenija
35 ogledov

Tri četrtine bi volilo Pahorja

Borut Pahor in Danilo Türk Saša Despot
Tri ankete, Slovenski utrip, Večer in Delo, veliko prednost pred nedeljskimi volitvami napovedujejo Borutu Pahorju. Kar 75 odstotkov vprašanih bi volilo Pahorja, Türka okrog 25 odstotkov. Med strankami ta mesec vodi SD pred SDS in PS.

Po anketi Slovenski utrip, ki jo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici, bi v drugem krogu predsedniških volitev Boruta Pahorja volilo 75 odstotkov, Danila Türka pa 25 odstotkov anketiranih.

Podobno so se odločali tisti, ki so odgovarjali za časnik Večer. Pahorju bi namenili med 65 do 75 odstotkov,  Türku pa med 25 in 35 odstotkov.

Po anketi Dela bi za Pahorja glasovalo 55, za Türka pa 24 odstotkov vprašanih.

Zverovi bodo podprli Pahorja

Pahor bi po trenutnih napovedih ohranil skoraj vse (95,5 odstotkov) svoje volivce iz prvega kroga. Türk bi ohranil tri četrtine svojih volivcev iz prvega kroga, medtem ko bi jih 14,5 odstotka v drugem krogu volilo Pahorja. 78 odstotkov volivcev, ki so v prvem krogu podprli Milana Zvera, se zdaj nagiba k podpori Pahorja, so ugotovili na FUDŠ.

Türka podpirajo starejši in bolj izobraženi

Pahorja bi v drugem krogu nadpovprečno podprla srednja generacija, osnovnošolsko izobraženi, anketirani s skromnimi prihodki do 400 evrov, delavci, anketirani s petčlanskih gospodinjstev, Primorci, volivci SD in SDS in vsi tisti, ki so v prvem krogu podprli Milana Zvera, kažejo rezultati Večerove ankete.

Za Pahorja se nadpovprečno opredeljujejo tudi tisti, ki niso šli na volitve v prvem krogu.Türka nadpovprečno podpirajo starejši, višje ali visoko izobraženi, zaposleni strokovnjaki, anketirani iz osrednjeslovenske in pomurske regije, volivci PS, tisti, ki so ga podprli v prvem krogu, pa tudi tisti, ki v tokratni anketi niso želeli odgovoriti, koga so v prvem krogu podprli, kažejo rezultati Večerove ankete.

Zakaj je Pahor v prednosti?

Podrobnejša analiza ankete, ki jo je opravil Delo Stik, kaže, da je Pahor v tako veliki prednosti zato, ker ima zelo veliko podporo tako med simpatizerji SD kot tudi med simpatizerji SDS, SLS in DL. Danila Türka večinsko podpirajo le simpatizerji PS. Med neopredeljeni imata Pahor in Türk približno enako podporo.

Kakšna bo udeležba?

Volitev se bo po rezultatih ankete FUDŠ zelo verjetno udeležilo 66,7 odstotka vprašanih.  Po rezultatih ankete Dela bo udeležba nižja, 41 odstotna.

Vladi nasprotuje skoraj 72 odstotkov ljudi, SD na prvem mestu

FUDŠ je anketirane povprašal tudi po podpori vladi in strankam. Rezultati ankete kažejo, da sedanji vladi nasprotuje skoraj 71,7 odstotka anketirancev, podpira jo 22,5 odstotka, neodločenih je 5,8 odstotka.

Med strankami pa volivci še najbolj podpirajo stranki SD (14,8 odstotka) in SDS (13,9 odstotka), sledi jima PS (7,6 odstotka). SLS bi volili štirje odstotki vprašanih, DL 2,5 odstotka, NSi 1,5 odstotka in DeSUS en odstotek vprašanih.

Večerova anketa kaže, da SD podpira 15,7 odstotka vprašanih, drugouvrščena SDS bi prejela 13,3 odstotka, PS na tretjem mestu pa 8,6 odstotka glasov anektiranih. Medtem ko je SD podpora narasla, pa SDS in PS pada.

Komentarjev 10
  • Žurnalček 18:29 09.december 2012.

    Ta vasa kolosalna napoved , je na kraju iz tričetrt padla na enčetrt . Vam je kaj naroden bizgeci anketarski ?

  • lol1 22:46 01.december 2012.

    Oba dripeca prečrtati - gotova sta !!!!!!!

  • lol1 22:45 01.december 2012.

    Listič oddati z obema prečrtanima, ta bosta videla da nista več zaželjena !!!!